Close

Vi hjälper dig med dina frågor

Kontakta oss för att prata försäkringar, pension eller sparande. Nedan finner du frågor och svar samt olika kontaktvägar.

Har du frågor? Ring oss!

0771-21 09 09

Vardagar 09-17

Skadeanmälan

Behöver du anmäla en skada? Det kan du göra både via telefon och direkt på webben.

Hjälp oss bli bättre

Vi vill gärna ställa två korta frågor om ditt besök på vår webbplats idag.

Klart jag vill hjälpa till

Vanliga frågor

 • Har du redan betalat in de saknade premierna kan du bortse från varningsbrevet. Har du inte betalat så bör du göra det så snart som möjligt. Om du varit sen en månad är det extra viktigt att du därefter inkommer med betalningarna i tid för att undvika framtida problem med dina försäkringar.

 • Dina försäkringar betalas på samma sätt som din medlemsavgift till Lärarförbundet eller Lärarnas Riksförbund. Därför är det generellt ditt förbund du ska kontakta om du har betalningsfrågor. Du når Lärarförbundet på 0770-33 03 03 och Lärarnas Riksförbund på 08-613 27 00. Har du en fråga om en betalning direkt till Lärarförsäkringar så kontakta vår kundservice på 0771-21 09 09.

 • Pengarna för försäkring och medlemsavgift ska vara ditt förbund tillhanda senast enligt datum på avi eller e-faktura.

 • I medlemsavgiften för yrkesverksamma medlemmar i Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund ingår en inkomstförsäkring, undantaget om du valde att aktivt tacka nej till den vid införandet 2009. För att se ditt övriga innehav kan du logga in på Mina sidor eller kontakta kundservice på 0771-21 09 09.

 • Om du helt lämnar Lärarförbundet eller Lärarnas Riksförbund kan du inte behålla dina försäkringar hos Lärarförsäkringar, såvida du inte byter emellan dem, då flyttas dina försäkringar automatiskt över till det nya medlemskapet. Om du har ett glapp i tid mellan medlemskapen kan dock försäkringarna upphöra. Om du är pensionär kan du kvarstå som pensionärsmedlem i Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund, då kan du även behålla dina försäkringar så länge du önskar.

 • Om du vill säga upp någon av dina försäkringar så kontakta kundservice på 0771-21 09 09 eller via e-post så hjälper vi dig.

 • Nej, i dagsläget erbjuder vi tyvärr ingen bilförsäkring eller motorförsäkring för din bil eller dina övriga fordon.

 • Du kan förutom med inbetalningskort och i de flesta fall löneavdrag även välja att betala genom autogiro. Då du betalar försäkringar och medlemsavgift på samma sätt så kommer i så fall all avgift att dras via autogiro. Nedan finner du autogiroblanketter för Lärarförsäkringar och Lärarnas Riksförbund. För Lärarförbundet så följ instruktionerna här.

  Autogiroblankett Lärarnas Riksförbund
  Autogiroblankett Lärarförsäkringar

  Du kan även ansluta till autogiro via din internetbank. Se guide hos Lärarförbundet respektive Lärarnas Riksförbund för hur du gör.

 • Då din arbetsgivares kollektivavtalade försäkring gäller under din arbetstid, vilket är på väg till arbetet, på arbetet, och på väg hem från arbetet, så gäller vår olycksfallsförsäkring för övrig tid, när din arbetsgivares försäkring alltså inte gäller. Omfattas du inte av någon försäkring hos en arbetsgivare, exempelvis för att du gått i pension eller är utan arbete, så gäller vår olycksfallsförsäkring.

 • Först och främst så bör du ha en hemförsäkring. Alla Lärarförsäkringars hemförsäkringar innehåller ett reseskydd som gäller under resans 60 första dagar oavsett vart i världen du reser, med vissa undantag för exempelvis platser där krigstillstånd råder. I Lärarförsäkringars Hemförsäkring stor ingår ett ännu mer omfattande skydd vid resa, bland annat avbeställningsskydd.

  Här kan du läsa mer om vad som är bra att tänka på inför resan.
 • Du behöver inte ta med dig något för att försäkringen ska gälla, men vi rekommenderar att du tar med dig ett resebevis med kontaktuppgifter dit du kan höra av dig om något skulle hända samt översiktlig information för dig och exempelvis behandlande läkare om vad försäkringen omfattar på både svenska och engelska.

  Reser du inom EU kan du som är EU-medborgare även beställa och ta med dig ett europeiskt sjukförsäkringskort från Försäkringskassan.

 • Kontakta vår kundservice på 0771-21 09 09 så hjälper de dig med intyget. Du kan även beställa det genom att fylla i vårt beställningsformulär.

  Beställ reseintyg
 • Bäst är att boka in en rådgivning med en av Lärarförsäkringars pensionsrådgivare. Det är en medlemsförmån för dig som är medlem i Lärarförbundet eller Lärarnas Riksförbund att använda den tjänsten.

  Här kan du boka pensionsrådgivning

  Du kan även läsa mer om pension på våra pensionssidor

 • Hemförsäkringen försäkrar ditt lösöre, alltså dina saker, såsom möbler, kläder eller till exempel en tv-apparat. Villaförsäkringen försäkrar själva byggnaden, alltså exempelvis väggar, golv och tak. Bor du i en villa som du äger behöver du alltså normalt både hemförsäkring och villaförsäkring.

 • Vi på Lärarförsäkringar pratar ofta om grundskyddet när någon frågar oss om vilka försäkringar som är extra viktiga att ha.

  Med grundskyddet så menar vi Hemförsäkring, Sjukförsäkring, Livförsäkring och Olycksfallsförsäkring. Försäkringar vi tycker kompletterar varandra och ger just ett bra grundläggande skydd. Men beroende på din egen situation så varierar såklart behovet. Det viktigaste är att känna till vilka försäkringar som just du omfattas av och att de täcker dina behov.

 • På vår livförsäkringssida kan du under "beräkna pris" svara på några korta frågor och sedan få tips på hur du kan tänka för att räkna ut rätt belopp för dig.

  Vår kundservice kan även hjälpa dig. Du når dem på 0771-21 09 09 eller via e-post.

  Här kan du även läsa hur en av Lärarförsäkringars rådgivare resonerat angående hur man kan tänka när man väljer livförsäkringsbelopp.

 • Du kan själva uppdatera eller ändra telefonnummer samt din e-postadress genom att logga in på Mina sidor och sedan gå till "Mina uppgifter". Behöver du ändra en annan uppgift så kontakta kundservice så hjälper vi dig.

 • Nej, i de flesta fall kan du inte det. Däremot kan anhöriga till medlem; sambo, make eller registrerad partner vara medförsäkrade i de flesta av våra försäkringar. Medlems barn kan även försäkras via Lärarförsäkringar.

 • Lärarförsäkringars verksamhet är en del av din medlemsservice. Om du tycker att vi inte har hanterat ditt ärende tillräckligt bra, eller om något inte har fungerat i kontakten med oss, så vill vi gärna att du berättar det. Dina synpunkter hjälper oss att förbättra servicen för dig och övriga medlemmar.

  Klicka här för att läsa mer om vår klagomålshantering
 • Du hittar avtalsnummer för våra olika försäkringar under "Viktigt att veta" på respektive försäkringssida. Här hittar du alla våra försäkringar.

 • Socialstyrelsen har bedömt att gravida under den senare delen av graviditeten har en högre risk att föda för tidigt om de insjuknar i covid-19.

  Den gravidas arbetsgivare gör en riskbedömning av arbetsmiljön. Om arbetsgivaren inte kan omplacera sin medarbetare eller anpassa arbetsuppgifterna, till exempel att den gravida får arbeta hemifrån, kan arbetsgivaren förbjuda medarbetaren att arbeta. Den gravida har rätt till graviditetspenning om arbetsgivaren förbjuder medarbetaren att arbeta.

  Om arbetsgivaren förbjuder dig att arbeta har du rätt till graviditetspenning under hela perioden du är förbjuden att arbeta, fram till och med 11:e dagen före beräknad förlossning. Därefter har du möjlighet att ansöka om föräldrapenning.

  Hur mycket ersättning får jag med graviditetspenning?
  Du får knappt 80 procent av din lön, men högst 759 kronor per dag.

  Läs mer hos Försäkringskassan
 • Här kan du läsa mer om vad som gäller både hemma och under resan i samband spridningen av nya coronaviruset och sjukdomen covid-19: Corona: Vanliga frågor och svar

 • Som en del av din medlemsservice arbetar vi för att hjälpa dig att vara trygg och rätt försäkrad. Därför har vi tagit fram en lekfull funktion på Mina sidor där du får stjärnor när du gör något som ökar din trygghet. Till exempel om du har haft en pensionsrådgivning eller om du har en försäkring som passar din livssituation.

  Gå till Mina stjärnor

Skicka e-post

Du kan även kontakta oss via e-post (kräver BankID-inloggning).

Adress

Lärarförsäkringar
Box 5097
102 42 Stockholm

Växel: 08-442 87 10
Fax: 08-442 87 20

Följ oss i sociala medier

I våra sociala medier får du uppdateringar om aktuella nyheter, tips och råd.