Close

Flytt av pensionskapital för dig inom KAP-KL/AKAP-KL

Är du idag anställd inom kommun och landsting omfattas du av tjänstepension genom KAP-KL/AKAP-KL.

Sedan 1 september 2014 har du möjligheten att flytta ditt pensionskapital. Det innebär att du kan flytta intjänat pensionskapital inom avtalsområdet från ett bolag till annat valbart bolag. Hos din valcentral Pensionsvalet eller Valcentralen påbörjar du din flytt och gör omval för dina framtida premier. Du behöver inte fylla i några blanketter!

Varför ska jag göra detta?

Du får ditt pensionskapital samlat hos färre bolag och kan eventuellt sänka dina årliga kostnader.

Inför rådgivning

Logga in med e-legitimation eller bank-ID på din valcentrals hemsida. Där har du möjlighet att påbörja din flytt genom att ta fram information om vart du idag har ditt kapital placerat. Om du gör det minst två veckor innan vår bokade tid har du möjligheten att genomföra din flytt efter vårt samtal om det skulle vara aktuellt för just dig.

Vilken valcentral tillhör jag?

Genom att klicka på länkarna Pensionsvalet eller Valcentralen tar du reda på vilken valcentral du tillhör.

Hur går flytten till?

Logga in med e-legitimation eller bank-id på din valcentrals hemsida.

Valcentralen - flytt

Pensionsvalet - flytt

  • Vid påbörjad flytt skickas en förfrågan om ditt innehav till alla försäkringsbolag som erbjuder kapitalflytt inom KAP-KL/AKAP-KL.
  • Efter ca en vecka får du besked via e-post eller sms om vilka försäkringar du har och vilka som är flyttbara.
  • När du får din sammanställning har du två veckor på dig att genomföra din flytt. Överskrids den perioden så måste du påbörja en ny flytt. En flytt innebär också att du gör ett omval för dina framtida premier.
  • Efter ca två månader är flytten klar. Din valcentral meddelar dig att den är genomförd.
  • Enbart en flytt kan genomföras per tolvmånadersperiod.
Lärarförsäkringar hjälper dig

Boka in en rådgivning med någon av Lärarförsäkringars rådgivare så hjälper de dig med ditt sparande. Förbered dig gärna inför rådgivningen genom att påbörja en flytt så kan du efter samtalet med rådgivaren genomföra flytten om det skulle vara aktuellt för just dig.

Viktigt att veta är att man inte förbinder sig att genomföra en flytt vid en påbörjad flytt utan flyttprocessen är uppdelad i olika steg och kan när som helst avbrytas.