Close

Välj Lärarfonder för din tjänstepension

Tjänstepensionen betalas in av din arbetsgivare, det är inget som du själv behöver betala för. Men det handlar om mycket pengar, ca 16 000 kr/år, som du själv får välja hur de ska placeras.

Välj Lärarfonder i ditt tjänstepensionsval

Lärarfonder startades av Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund för att ge dig som medlem möjlighet till ett förmånligt pensionssparande med låga avgifter och bra förvaltning.

Det är enkelt att välja Lärarfonder för tjänstepensionen. Den insättningen du får av arbetsgivaren placeras automatiskt i en fond som är anpassad efter din ålder. Det finns tre olika fonder som är olika sammansatta beroende på hur lång tid du har kvar till pension:

  • Lärarfond 21-44 år
  • Lärarfond 45-58 år
  • Lärarfond 59+

Du kan sedan välja om du vill ligga kvar eller byta till en fond med större eller mindre risk. Samtliga Lärarfonder är så kallade hållbara fonder med fokus på ekonomi, miljö och samhälle.

Så väljer du Lärarfonder

Du som är kommunalt anställd kan välja Lärarfonder för din tjänstepension. Som kommunalt anställd tillhör du någon av de två valcentraler som administrerar tjänstepensionen KAP-KL och AKAP-KL (för dig som är född 1986 och senare) Valcentralerna heter Pensionsvalet och Valcentralen.

För att välja Lärarfonder behöver du gå in på den valcentral du tillhör för att göra ett så kallat omval. Är du osäker på vilken valcentral du tillhör så gå in på respektive webbplats för att logga in och se vilken du tillhör.

Pensionsvalets hemsida

Valcentralens hemsida.

Risk efter ålder

När du är ung vill du troligtvis ta en större risk än när du närmar dig pensionen. Andelen aktier, och därmed risken, är därför högst i Lärarfond 21-44 år och lägst i Lärarfond 59+.

Låga avgifter

Försäkringsavgiften är bara 65 kronor om året och fondförvaltningsavgiften för entréfonderna är 0,3 procent. Att avgifterna är låga betyder mer pension till dig.

Om du är privat eller statligt anställd lärare

Tillhör du ett annat avtalsområde än det kommunala, som till exempel privat eller statligt anställd, så kan du få hjälp av en av våra rådgivare med ditt tjänstepensionsval.
Boka rådgivning 

I Lärarfonder placeras du automatisk i en fond som är anpassad efter din ålder. Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund sitter i Lärarfonders samverkansråd, vilket betyder att du som medlem har inflytande över hur din pensions förvaltas.

Pluskonceptet

För dig som vill ha ett brett fondutbud men som samtidigt vill slippa byta fonder finns Pluskonceptet. Pluskonceptet är tre smarta fondpaket där du sprider risker och möjligheter över fyra fonder som ingår i respektive paket.

Hos Lärarfonder placeras du automatiskt i någon av våra entréfonder. Du får då den fond som passar din ålder bäst.
Läs mer om pluskonceptet

Mer om Lärarfonder
Du kan läsa mer om Lärarfonder hos Folksam som är försäkringsgivare till Lärarfonder.
Läs mer på Folksams webbplats