Close

Just nu bjuder vi på de 3 första månaderna när du köper Sjukvårdsförsäkring senast 13 maj. Läs mer här.

Gammalt inlägg - kan innehålla inaktuell information

Heta stolen

Konsten att ge och ta positivitet.

För ungefär ett år sedan hade jag möte med en av våra leverantörer, Academic Work, ett ungt företag som arbetar med unga människor. Vi pratade om vårt samarbete och hur vi skulle förbättra det. Under samtalet kom vi in på deras sätt att ge varandra feedback för att behålla och utveckla framåtandan i företaget. I vår diskussion fastnade jag för deras sätt att ge feedback till varandra genom "Heta stolen".

Efter att jag funderat på denna enkla, som jag först tyckte, lek så förstog jag  hur genialt "Heta stolen" var.

Så här gör vi "Heta stolen" (en aktivtet som bara kostar eget engagemang):

- Ge positiv feedback till kollega

- Uppmärksamma positiva saker i jobbet eller generellt såsom goda handlingar eller egenskaper, allt är tillåtet.

- Gruppen består av 3 – 6 personer.

- En sitter i centrum och får ta emot positiv energi av alla i gruppen. Alla i gruppen får sitta i centrum vid samma tillfälle.

- Tre bra saker. Mottagaren säger tack.

- En gång per månad

En övning som alla andra? Kanske, kanske inte. Jag har själv genomfört "Heta stolen" vid 4 tillfällen (ja, chefen får vara med och ge samt få) och tycker att övningen fungerar. Jag mår bra och det ger oss en samhörighet vilket påverkar vårt arbete positivt.

Fortfarande tvivlande? Tänk då på hur lätt det är att tänka negativt, om sig själv och om andra. Hur lätt är det inte att prata om kollegeor på ett negativt sätt utan att han/hon hör. Jag vill hävda att det är mycket svårare att plocka fram det positiva om sig själv och om andra. Jag tror ni kan hålla med om att det är ett enormt energiläckage både för den som är negativ och den som lyssnar.

Varför gör vi det här? Tillhör inte det här det privata? Visst har vi ansvar för oss själva och vad vi säger och gör men på de arbetsplatser jag varit på och som lyckats med att få och behålla en positiv anda har effektivteten och resultatet rusat i höjden.

Heta stolens huvudsyfte, som vuxit fram, är att förändra vårt beteende i vardagen. Att på ett naturligt sätt se på varandra, sig själv och våra arbetsuppgifter ur ett positivt perspektivt. Se möjligheter istället för svårigheter. Genom att vi ska träffas 1 gång per månad och säger 3 positiva saker till var och en blir det naturligt att uppmärksamma det positvia hos varandra i vardagen.

Slutligen kan man ställa sig frågan, är detta hållbart eller bara en ny aktivitet som kommer att försvinna och bara vara ett diffust minne. Vi på Lärarförsäkringar har sagt att vi ska göra detta varje månad under 2011. Därefter ska vi utvärdera effekter och hur vi fortsätter. Jag känner dock redan att detta kan vara början till något mycket positivt under förutsättning att vi håller i och genomför enligt plan.

Hör gärna av er om ni vill ta del av våra erfarenheter.

P.s. En annan variant av Heta stolen som vi inte rekommenderar för att uppnå vårt syfte. D.s.

Sköt om er. Håkan Lind hakan.lind@lararforsakringar.se 08-442 8714