Nyheter från bloggen
Alla inläggGammalt inlägg - kan innehålla inaktuell information
Ännu en anledning att beakta sparandetiden
Idag skriver DN om väntetiderna vid fondbyten inom premiepensionssystemet och hur dessa kan påverka premiepensionsspararens kapital. Under dagar då börsen svänger kraftigt kan det givetvis vara så att köp- och säljkurserna skiljer sig en hel del från den dag då önskemålet om fondbytet registreras till dess att fondbytet verkligen sker.
Precis som jag skrev om förra veckan är det generellt sett alltid viktigt att ha sin sparandetid i beaktande för hur pågående sparande placeras. Naturligtvis ska du också låta din riskbenägenhet, dina fondkunskaper och hur aktiv du vill vara i det pågående sparandet ligga till grund för vilka fonder du väljer. Om du har ett premiepensionssparande som är anpassat efter detta behöver du förmodligen inte göra några akuta fondbyten. Istället kan du koncentrera dig på att kontinuerligt logga in på Pensionsmyndighetens hemsida och följa hur ditt sparandekapital utvecklas.
Om du tycker att premiepensionsvalet känns svårt har Pensionsmyndigheten som ett stöd till premiepensionsväljarna utvecklat en tjänst som heter premiepensionslotsen. Även Morningstar tillhandahåller ett test som kan ge dig vägledning i ditt premiepensionsval. Dessutom är Lärarfonder med sina fonder 21-44, 45-58 och 59+ valbara inom premiepensionssystemet. Lärarfonders placeringsstrategi har sin utgångspunkt i hur långt det är kvar till pensionen utifrån de tre specifika åldersgrupperna. Du ansvarar själv för att byta Lärarfond allteftersom du blir äldre om du vill att ditt premiepensionskapital även fortsättningsvis ska placeras utifrån hur lång tid det är kvar till dess att du ska börja ta ut premiepensionskapitalet. Du kan tidigast ta ut ditt premiepensionskapital från 61 år.