Nyheter från bloggen
Alla inläggGammalt inlägg - kan innehålla inaktuell information
Därför har vi en sjukvårdsförsäkring
Vi vill berätta om bakgrunden till ett av Lärarförsäkringars mest kontroversiella men samtidigt mest humanitära och genomtänkta beslut – att erbjuda dig som lärare en privat sjukvårdsförsäkring. Tillsammans med våra ägare, Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund, diskuterade och övervägde vi både länge och väl. Det var inte ett självklart beslut att ta, men vi tog det för din trygghets skull.
Men först, vad är egentligen en sjukvårdsförsäkring? Många blandar ihop sjukvårdsförsäkring med både sjukförsäkring som du kan teckna hos de flesta bolag, och med den allmänna sjukförsäkring som är en del av socialförsäkringen. Kortfattat så ger den allmänna sjukförsäkringen ett ekonomiskt skydd vid långvarig sjukdom. Det skyddet kan förstärkas genom en egen sjukförsäkring. Skyddet som en sjukvårdsförsäkring ger är tillgången till vård.
På Lärarförsäkringar bevakar vi försäkrings- och välfärdsområdena, analyserar utvecklingen, upptäcker påverkansområden och hittar lösningar för medlemmarnas bästa. Vi försöker blicka in i framtiden. Något som vi funderar mycket på är framtidens välfärd. Det har länge pratats om att våra välfärdssystem i framtiden inte kommer att kunna leverera den service som vi önskar, till exempel vård.
Den offentliga vårdens utmaningar Den offentliga sjukvården har idag svårt att inom rimlig tid ge vård till alla som behöver. I många landsting är köerna för specialistvård och operation långa trots den nationella vårdgarantin.
Enligt vårdgarantin ska du inom 7 dagar få kontakt med läkare i primärvården. Inom 90 dagar (30 i Stockholm) från remiss ska du få komma till specialistläkare för undersökning eller behandling. Om du därifrån remitteras till operation, ska denna utföras inom 90 dagar från remissen.
Total väntetid om garantin uppfylls är 187 dagar (127 i Stockholm). 14 procent av de som väntar på specialist får vänta längre tid än garantin. Hela 18 procent av de som väntar på operation har fått vänta hela garantitiden eller mer. (Snittuppfyllelse av vårdgarantin i Skåne, Stockholm, Dalarna, Sörmland, Uppsala, Västra Götaland och Västernorrland under oktober 2011. Källa: Väntetider i vården).
Det är orsaken till att närmare 500 000 svenskar idag har en privat sjukvårdsförsäkring, de flesta tecknade via arbetsgivare eller fackförbund.
Framtiden Flera utredningar visar att problemet kommer att bli större i framtiden. Vården står inför en rad faktum som vart och ett bidrar till ökande kostnader.
Vi lever längre, vilket är positivt. Men det betyder att de som arbetar behöver finansiera vården för allt fler äldre, och ju äldre vi blir desto mer vård behöver vi. Den medicinska utvecklingen bidrar också till ökande vårdkostnader. Vi kan rädda fler liv, men utvecklingen av nya tekniker och behandlingar kostar. Vår ökande levnadsstandard gör också att våra krav på vården ökar. Vi vill ha den bästa behandling som finns att tillgå.
Dessa faktorer gör att gapet mellan vad vården kan tillhandahålla och vad vi efterfrågar ökar. Enligt flera beräkningar kommer välfärdstjänsterna sakna cirka 150 miljarder i årlig finansiering om 20 år.
Så här ser i korthet problemet ut. Hur kan det då lösas?
Experterna: ”Vi måste betala delar av vården själva” Enligt experter på området finns flera möjliga åtgärder att vidta för att tillföra vården mer pengar. Skatterna kan höjas, vi kan arbeta längre, vården kan effektiviseras. Men även om alla dessa åtgärder vidtas, vilket inte bedöms som särskilt troligt, så menar experterna att det inte räcker för att ge oss den vård vi vill ha. Delar av vården måste betalas privat.
Det här är bakgrunden till att våra ägare, ditt fackförbund, gav oss i uppdrag att erbjuda en försäkring som värnar om medlemmarnas hälsa och trygghet. I lite drygt ett år har du nu kunnat teckna en sjukvårdsförsäkring hos Lärarförsäkringar som ett frivilligt komplement till den offentliga vården. Hittills har det inte varit någon rusning efter försäkringen, men cirka 2 000 lärare runt om i landet har tecknat.
Offentligt och privat behöver samsas i framtiden Vi måste erkänna att vi själva är delade i frågan om privata sjukvårdsförsäkringar. Å ena sidan önskar vi att den här typen av försäkringar inte behövdes. Å andra sidan är vi medvetna om behovet och ser att vi kan hjälpa till.
Vad vi skulle önska är en mer långsiktig lösning för vården där det offentliga och privata kan komplettera varandra istället för att utgöra separata spår. Sådana lösningar finns i andra länder, till exempel Holland.
Det offentliga skulle i en sådan lösning tydligt ange vad man har rätt till som patient - det offentliga åtagandet. Det skulle vara en vård som uppfyller de mest angelägna, nödvändiga och basala behoven. Den som vill ha något utöver detta, något som till exempel inte är medicinskt nödvändigt, kan finansiera det privat. Det skulle kunna vara en modell för att säkerställa en likvärdig vård för alla, med möjlighet till "något extra" för den som önskar och vill betala.
Invändningar Privata sjukvårdsförsäkringar är omdiskuterade, främst utifrån moraliska och ideologiska ståndpunkter. Här är några av de vanligaste invändningarna mot privata sjukvårdsförsäkringar:
- Jag vill inte gå före någon i kön Sjukvårdsförsäkringen gäller för privat vård. Det innebär att du inte går före någon i den offentliga vårdkön när du använder försäkringen, tvärtom lämnar du din plats till någon annan. På så sätt frigör försäkringen resurser i den offentliga vården.- Det är fel att de som har råd ska kunna betala för bättre vård På Lärarförsäkringar tror vi starkt på solidaritet. Solidaritet ligger till grund både för vårt uppdrag – att ge medlemmarna i Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbunds samma möjligheter till försäkringsskydd – och för den typen av försäkringar som vi tillhandahåller – gruppförsäkringar.
Genom att allt fler fackförbund erbjuder sina medlemmar sjukvårdsförsäkringar blir försäkringen tillgänglig för fler till en lägre kostnad. Det är inte längre en försäkring enbart för direktörer, utan även för arbetsterapeuter, journalister och lärare.
Avslutningsvis Oavsett vad vi tycker om privata sjukvårdsförsäkringar – bra eller dåligt – så ökar stadigt antalet svenskar som omfattas av dessa. Vi säger inte hur du ska göra, vad som är rätt eller fel för just dig. Men vi ger dig möjligheten att välja, och du väljer själv