Close
Till huvudinnehåll

Gammalt inlägg - kan innehålla inaktuell information

Göra Gott med Lärarförsäkringar

Under arbetsnamnet "Göra Gott" kommer vi att från och med idag presentera ett recept varje torsdag. Varför då, kan man kanske undra? För det första så har vi ett stort intresse för matlagning på Lärarförsäkringar. För det andra så är vår uppgift att hjälpa dig som lärare till ett lite enklare liv genom att hjälpa dig med dina försäkrings- och pensionsfrågor. När vi har funderat på hur vi skulle kunna hjälp till också med lite lättsammare saker så fastnade vi för idén att dela med oss av våra bästa recept på enkla och lagom nyttiga maträtter, som ett alternativ till fredagspizzan.

I detta arbete har vi tagit hjälp av en kock som heter Fredrik, en dietist som heter Linnea samt av en somelier som heter Martina för att göra hela upplevelsen så njutbar som möjligt. Så det är med ett stort nöje som vi härmed presenterar det första receptet.

Asiatiska köttbullar ”Nam Toc”

Det här behövs för 4 personer:

• Blandfärs, 500g

• Koriander, 2 msk

• Chili, 1 st

• Fisksås, 1 msk

• Röd currypasta, 2 tsk

• Jasmineris, 2 dl

• Lime, 2 st

• Sweet chilisås, 3 msk

• Salt

• Svartpeppar

Så här gör du:

1. Blanda färsen med hackad koriander, fisksås, currypasta och chili. Salta och peppra.

2. Koka riset enligt anvisningarna på paketet.

3. Forma färsen till små fina köttbullar och stek tills de är klara.

Martinas dryckestips

Det här är en kryddig och het rätt som behöver en dryck med lite sötma som kan mildra det starka. Riesling är ett bra vin att utgå ifrån, gärne en halvtorr riesling om man inte hittar de föreslagan vinerna nedan.

Budget: Köningsmosel, Tyskland, nr 7469, 65 kr

Mellan: Diedesheimer Herrgottsacker, Tyskland, nr 5042, 99 kr

Lyx: Eitelsbacher Karthäuserhofberg, Tyskland, nr 97010, 199 kr

Alkoholfritt: Ginger Beer, England, nr 1963, 22,50 kr

Linnea om matfett

Det finns flera olika typer av matfetter att använda vid stekning. Smör och vanligt margarin innehåller relativt mycket mättat fett, dvs. det fett som har samband med hjärt- och kärlsjukdomar. Oljor från växtriket, t.ex. rapsolja och olivolja, innehåller mycket omättat fett, dvs. fettsyror som är bättre för våra blodkärl. Använder vi olja att steka i kan det vara svårt att avgöra när pannan är lagom varm. Ett tips är att använda ett flytande margarin baserat på rapsolja. Flytande margarin blir ljusbrunt när pannan är lagom varm och är lättare att använda för den som är osäker.