Close
Till huvudinnehåll

Gammalt inlägg - kan innehålla inaktuell information

Göra Gott med Lärarförsäkringar

Löksoppa

Denna vecka bjuder vi på ett recept på en värmande löksoppa.  Den passar lika bra till förrätt som till huvudrätt med ett gott bröd till. 

Som vanligt bjuder vi också på dryckesförslag och på tips och råd från vår dietist.

Det här behövs för 4 personer:

• Smör, 1 msk

• Gul lök, 4 st

• Vitlök, 2 klyftor

• Timjan, 1 tsk

• Hönsbuljongtärningar, 1 st

• Mörk öl (gärna  Guinness), 1 flaska

• Rökt sidfläsk, 100 g

• Gruyèreost, 50 g (funkar också med Prästost)

• Baguette, 8 skivor

Så här gör du:
  1. Skiva och svetta löken och vitlöken i smör, långsamt utan att det tar färg.
  2. Lägg i hönsbuljongen, ölen, timjan och det tärnade sidfläsket.
  3. Koka i ca 1 timme under lock.
  4. Skiva baguetten i ca 1 cm tjocka skivor, riv gruyèreosten över brödskivorna och baka i ugn tills de blir gyllenbruna.
  5. Servera i stora skålar med baguetteskivorna och gärna lite fransk grovkornig senap.
Sommelier-Martina tipsar om passande dryck

Till denna soppa rekommenderas en torr cider som möter sötman i löken, en god och smakrik kombination

Budget/mellan: Boulard Cidre de Normandie, nr 1848, 49 kr Lyx: Cidre Dupont Reserve, nr 1802, 108 kr

Några nyttiga rader från Dietist-Linnea

Den gula löken innehåller många nyttigheter, exempelvis är den rik på fiber, c-vitamin, kalcium och antioxidanter. Löken är ett bra miljöval då svensk ekologisk lök finns under i stort sett hela året. Lök odlas på friland och kräver därmed inte lika mycket energi som växthusodlade grönsaker.