Nyheter från bloggen
Alla inläggGammalt inlägg - kan innehålla inaktuell information
Göra Gott med Lärarförsäkringar
Löksoppa
Denna vecka bjuder vi på ett recept på en värmande löksoppa. Den passar lika bra till förrätt som till huvudrätt med ett gott bröd till.
Som vanligt bjuder vi också på dryckesförslag och på tips och råd från vår dietist.
Det här behövs för 4 personer:
• Smör, 1 msk
• Gul lök, 4 st
• Vitlök, 2 klyftor
• Timjan, 1 tsk
• Hönsbuljongtärningar, 1 st
• Mörk öl (gärna Guinness), 1 flaska
• Rökt sidfläsk, 100 g
• Gruyèreost, 50 g (funkar också med Prästost)
• Baguette, 8 skivor
Så här gör du:
- Skiva och svetta löken och vitlöken i smör, långsamt utan att det tar färg.
- Lägg i hönsbuljongen, ölen, timjan och det tärnade sidfläsket.
- Koka i ca 1 timme under lock.
- Skiva baguetten i ca 1 cm tjocka skivor, riv gruyèreosten över brödskivorna och baka i ugn tills de blir gyllenbruna.
- Servera i stora skålar med baguetteskivorna och gärna lite fransk grovkornig senap.
Sommelier-Martina tipsar om passande dryck
Till denna soppa rekommenderas en torr cider som möter sötman i löken, en god och smakrik kombination
Budget/mellan: Boulard Cidre de Normandie, nr 1848, 49 kr Lyx: Cidre Dupont Reserve, nr 1802, 108 kr
Några nyttiga rader från Dietist-Linnea
Den gula löken innehåller många nyttigheter, exempelvis är den rik på fiber, c-vitamin, kalcium och antioxidanter. Löken är ett bra miljöval då svensk ekologisk lök finns under i stort sett hela året. Lök odlas på friland och kräver därmed inte lika mycket energi som växthusodlade grönsaker.