Close
Till huvudinnehåll

Gammalt inlägg - kan innehålla inaktuell information

Göra Gott med Lärarförsäkringar

• Blåmusslor, 1 nät • Vitt vin, 1dl • Vitlök, 2 klyftor • Schalottenlök, 1 finhackad • Olivolja, 2 msk • Tomat, 2 st • Socker, 1 msk • Salt, 1 tsk • Persilja, 1 msk • Koriander, 1 msk • Vinäger, 1 tsk • Surdegsbröd, 8 skivor

The mussles from Brussles

Blåmusslor med tomat, dill och vitlök

Det här behövs för 4 personer:

Så här gör du:

1. Koka upp det vita vinet, schalottenlök, vitlök och en persiljekvist. Lägg i blåmusslorna och koka dem tills de öppnar sig. 2. Häll av spadet och låt musslorna ånga av ordentligt. 3. Skär tomaten i tärningar, hacka koriander och persilja. 4. Blanda tomaterna med musslorna och örterna. Smaka av med vinäger, salt och peppar. 5. Rosta brödet och servera till musslorna.

Att dricka

Det här är en rätt med ganska mycket tomat, och tomat är lite av vinernas ovän. Men med syran och saltet så passar ett vitt vin med mycket smak och syra. Hittar du inget av vinerna nedan så kolla efter druvan Chardonnay från Usa, Australien, Chile som har mycket frukt men inte är överdrivet fatad, alternativt Godello som är spaniens svar på Chardonnay.

Budget: McPherson Chardonnay, Australien, artikelnr 16445, 69 kr Mellan: Simonsig Chardonnay, Sydafrika, artikelnr 2032, 89 kr Lyx: Catena Chardonnay, Argentin artikelnr 6612, 119 kr Alkoholfritt: Loxton Semillon Chardonnay, artikelnr 1901, 48 kr

Så säger dietisten

Musslor är mager och nyttig mat. Liksom andra skaldjur innehåller de rikligt med mineraler såsom järn och zink.

När du tillagar musslor ska du endast använda dig av de som lever. Detta kontrollerar du genom att knacka på öppna musslor. De som stänger sig är levande, de andra ska kasseras.