Nyheter från bloggen
Alla inläggGammalt inlägg - kan innehålla inaktuell information
Göra Gott med Lärarförsäkringar

• Spaghetti, 400 g • Basillika, 1 kruka • Vitlök, 3 klyftor • Pinjenötter, 1 dl • Parmesan ost, 100 g • Olivolja, 3 msk • Svartpeppar • Salt
Spaghetti Al Pesto
Det här behövs för 4 personer:
Så här gör du:
1. Koka pastan i rikligt med saltat vatten, vattnet ska smaka ordentligt med salt. Koka 1 minut kortare än koktiden som anges på paketet. Skölj i kallt vatten och ringla över olivolja så att pastan inte klibbar ihop.
2. Rosta pinjenötterna tills de är gyllenbruna. Mixa dem med basilika, olivolja och den rivna parmesanosten.
3. Värm upp pastan försiktigt i olivolja. När den börjar bli varm så ringla över peston. Servera direkt med lite hyvlad parmesanost.
Att dricka till
Varför inte satsa på ett vin som kommer från pastans hemland Italien, ett gott vin med mycket smak och syra. Vår sommelier rekommenderar följande:
Budget: A Mano, Apulien, artikelnr 2308, 79 kr Mellan: Barbera d'Alba Luigi, Voghera, artikelnr 2365, 99 kr Lyx: Roagna, Piemonte, artikelnr 71543, 199 kr
Om inte ni inte finner dessa viner titta gärna efter druvan Zinfandel alternativt Barbera d'Alba.
Några avslutande ord från dietisten
Den som vill göra denna rätt mer fiberrik kan välja vit fiberpasta eller fullkornspasta istället för den vanliga pastan. Vit fiberpasta berikas med vetefiber medan fullkornspastan görs på fullkornsmjöl. I fullkornspastan finns alltså alla delar av sädeskornet kvar, vilket gör den rik på mineraler och vitaminer. Vad gäller fibermängd är den ungefär densamma i de båda sorterna. Kostfiber är viktigt för en normal tarmfunktion, det ger ett jämnare blodsocker och en större mättnadskänsla vilket kan minska småätande mellan måltiderna.