Nyheter från bloggen
Alla inläggGammalt inlägg - kan innehålla inaktuell information
Göra Gott med Lärarförsäkringar

Chokladfondant ”Chocolate chaud”
Det här behöver du:
• Mörk choklad, 200 g
• Socker, 4 msk
• Vetemjöl, 5 msk
• Ägg, 4 st
• Smör, 100 g
• Frysta hallon
• Crème fraiche
Så här gör du:
1. Smält chokladen och smöret över ett vattenbad. Var noga med att det inte kommer i något vatten för då den kan spricka.
2. Vispa ägg och socker tills sockret har löst sig. Vänd först i chokladen i ägg- och sockerblandningen och vänd sedan i mjölet.
3. Smörj portionsformar och häll i chokladsmeten, baka i nedre delen av ugnen på 200 grader i ca 10 min. En perfekt chokladfondant skall vara krämig i mitten och krispig på utsidan.
4. Servera direkt med hallon och crème fraiche.
Vad dricker man till det här då, Sommelier-Martina?
Det här är en mäktig rätt som kräver lite av sin dryck. Jag rekommenderar en söt sherry, där man låtit druvorna torka och sedan pressat dem på den söta saften som blivit kvar. Detta vin har toner av choklad, sirap, knäck och torkade fikon. Hittar du inte just denna producent så leta efter PX (Pedro Ximenez som druvan heter).
Bodega Albala Don px 1985, artikelnr: 90325, 169 kr
Men vad säger dietisten om detta?
Är mörk choklad nyttigt? Tja, ju mörkare choklad desto mer antioxidanter. Däremot innehåller mörk choklad nästan lika många kalorier som de ljusare varianterna. Mörk choklad är mer intensiv i smaken vilket gör att vi kanske nöjer oss med en mindre mängd, vilket kan vara positivt. Välj den choklad du tycker om - och njut! Att tillfredsställa sina sinnen är nyttigt, tänk bara på mängden du stoppar i dig.