Close

Just nu bjuder vi på de 3 första månaderna när du köper Sjukvårdsförsäkring senast 13 maj. Läs mer här.

Gammalt inlägg - kan innehålla inaktuell information

Lax med purjolök, mousserande grädde och pressad potatis

• 600 g färsk laxfile (utan skinn)

Sex laxar i en laxask...

Det här behövs för 4 personer:

• 200g kallrökt lax

• 1 purjolök

• 5 dl matlagningsgrädde

• 1 flaska mousserat vin

• 1 kruka körvel

• 1 påse potatis (mandelpotatis)

• Salt och peppar

• 1 citron

• 1 bit kittost

Så här gör du:

1. Sätt på ugnen på 175 grader.

2. Skölj och skär purjon i halva ringar. Skär den kallrökta laxen i små bitar.

3. Lägg den färska laxen i en ugnsform, salta och peppra, strö över purjon och den kallrökta laxen, häll på grädden.

4. Sätt in i ugnen. När det gått 10 min, ta ut och häll på det mousserande vinet och sen in igen i ytterligare 10 min. Ta sedan ut formen och strö över den färska körveln.

5. Samtidigt, koka potatisen med skalet på (vill du inte ha skal i den pressade potatisen skalar du den innan du kokar den). Glöm inte att salta vattnet. Koka potatisen i cirka 20 min på låg värme. Häll sedan av vattnet och pressa, blanda sedan ner bitar av kittosten.

6. Servera laxen med pressad potatis och citron.

Att dricka till

Till denna rätt så har jag valt ett torrt och blommigt vin från Gewurztraminerdruvan. Eftersom den kallrökta laxen ger mycket av smaken i den här rätten så väljer jag ett vin med mycket aromatiska toner. Potatisen, purjolöken och grädden ger också mycket sötma och därför bör även vinet ha en viss sötma. Dessutom har kittosten en stark smak som vinet behöver möta upp.

Budget: Torres Santa Digna, Gewurztraminer/Riesling, Chile, artikelnr: 6055, 74 kr 

Mellan: Gustave Lorentz, Gewurztraminer reserve, Frankrike, artikelnr: 5244, 94 kr 

Lyx: Reserve Henny, Gewurztraminer, Frankrike, artikelnr: 2176, 119 kr

Så säger dietisten

Lax är en fet fisk, men jämför man lax (ca 12 % fett) med t.ex. köttbullar (ca 21 % fett) så är det inte är ett särskilt fettrikt livsmedel. Fettet i lax är dessutom av den "goda" sorten som har en gynnsam effekt på blodfetter och blodtryck och därmed kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.