Close
Till huvudinnehåll

Gammalt inlägg - kan innehålla inaktuell information

Nytt tjänstepensionsavtal AKAP-KL

Den första januari i år fick du som är kommunalt anställd och född 1986 eller senare ett nytt tjänstepensionsavtal som heter AKAP-KL.

Avgiftsbaserad förmån Avtalet innebär att 4,5% av din lön upp till 7,5 inkomstbasbelopp avsätts till din framtida pension. På lönedelar över 7,5 inkomstbasbelopp avsätts 30%. År 2014 motsvarar 7,5 inkomstbasbelopp en månadslön på cirka 36 000 kr.

Pensionspremierna betalas av arbetsgivaren men du bestämmer själv om du vill spara i en traditionellt förvaltad försäkring eller fondförvaltad försäkring och vilket bolag som ska få förtroendet att förvalta din pension. Ett sparande med traditionell förvaltning har en garanterad ränta och eventuell återbäring. Du kan inte påverka förvaltningen själv men placeringen är säker. Med fondförvaltning har du möjlighet till högre avkastning än traditionell förvaltning men du har ingen garanti. Beloppet som sparas kan både öka och minska i värde.

Du väljer också om dina pensionspremier ska ha ett återbetalningsskydd eller inte. Väljer du med återbetalningsskydd utbetalas dina inbetalda pensionspremier till din familj om du avlider. Om du väljer utan återbetalningsskydd erhåller du istället en lite högre pension då du får ta del av årliga arvsvinster som läggs ihop med ditt eget tjänstepensionskapital.

Om du inte gör ett aktivt val placeras dina pensionspremier hos pensionsbolaget KPA med återbetalningsskydd.

Observera att avsättningsnivåerna medger en flexibilitet och kan justeras enligt överenskommelse mellan arbetsgivare och arbetstagare. Om inget särskilt överenskoms är det nivåerna enligt ovan som gäller.

Livsinkomsten och inga åldersgränser Tjänstepensionsavtalet AKAP-KL beräknas på din livsinkomst, därmed finns ingen nedre åldersgräns utan avtalet gäller från första dagen du får lön från en kommunal anställning. Det finns inte heller någon övre åldersgräns, så länge du är anställd hos kommunen fortsätter du att spara till din framtida pension.

Total lön på 36 000 kr/månad men hos olika arbetsgivare Du som har en total lönenivå på mer än 7,5 inkomstbasbelopp (alltså en månadslön på mer än 36 000 kr) men får ihop till det från två arbetsgivare kan förlora den pensionsförmånen som ska intjänas på lönedelar över 7,5 inkomstbasbelopp. Generellt så får nämligen inte lön från två arbetsgivare plussas ihop. Om de inte plussas ihop så kommer man med vardera lön inte upp till den gräns som ska ge ytterligare en pensionsavsättning. Pensionsavsättningen genom AKAP-KL över 7,5 inkomstbasbelopp är tänkt som en kompensation eftersom avsättningar till den allmänna pensionen bara görs upp till 7,5 inkomstbasbelopp.

Genom avtalet AKAP-KL kan du ta upp med din arbetsgivare om din lön kan beräknas proportionerligt, det vill säga om dina två löner beräkningsmässigt kan slås samman eller om ni kan hitta en annan lösning. Detta för att du inte ska förlora pension bara för att du har två anställningar.

Flytträtt Dina pensionspremier omfattas av flytträtt, det innebär att du kan byta förvaltare om du ångrar ditt tidigare val och flytta med det tidigare placerade kapitalet. Dina pensionspremier är din framtida lön, du ska därför ställa krav på att den förvaltare som får ditt förtroende arbetar för att ge dig en så bra pension som möjligt!

Vi på Lärarförsäkringar vill att du ska vara medveten om dina val och hur du själv kan vara med och påverka för att få en så hög pension som möjligt. Det är också viktigt att ditt efterlevandeskydd är anpassat utifrån din familjesituation.

När du närmar dig pensionen I tjänstepensionsavtalet AKAP-KL finns det något som heter delpension. Det är en förmån som ska uppmuntra ett förlängt arbetsliv genom möjlighet till minskad sysselsättningsgrad. Detta utan att förlora framtida pension. Du som anställd kan ansöka om delpension och arbetsgivaren ska svara om detta kan beviljas. Pensionsförmånen bekostas av arbetsgivaren.

Information Din arbetsgivare ska hjälpa dig med information om din tjänstepension. Du är även välkommen att kontakta oss på Lärarförsäkringar om du vill boka en föreläsning med oss om försäkringar, pensioner och sparande. Du kan också boka en individuell rådgivning, ju tidigare du kommer igång med ett eget pensionssparande desto bättre pension får du. Tänk på att sparande som påbörjas tidigt i livet inte blir lika kännbart som för den som kommer igång sent.