Close

Gammalt inlägg - kan innehålla inaktuell information

Krafttag föreslås mot id-kapningar

ID-stölder, eller ID-kapningar, är ett växande problem i samhället och kan medföra stora problem för de som drabbas. Igår föreslogs i en debattartikel att identitetsstölder ska kriminaliseras. Lärarförsäkringar har sedan tidigare uppmärksammat problemet och har sedan 2012 skydd för ID-stöld i sina hemförsäkringar.

I en debattartikel på SVD Brännpunkt, författad av bland annat justitieminister Beatrice Ask, tas ämnet id-kapningar upp och att krafttag krävs för att komma åt det ökande problemet. — Den tekniska utvecklingen i samhället medför att brottsligheten har tagit nya former. Med enkla medel kan ett stort antal brott begås. Internetrelaterade bedrägerier har ökat kraftigt i omfattning och blivit en ny form av vardagsbrottslighet. Utvecklingen har även gjort det enklare att stjäla en annan persons identitet för att begå bedrägerier och andra brott, skriver artikelförfattarna.

Man föreslår att identitetsstölder ska kriminaliseras. — Det innebär att det blir straffbart att olovligen använda annans identitetsuppgifter och utge sig för att vara en annan person på ett sätt som drabbar den enskilde. Syftet är att skapa ett bättre skydd mot den allvarliga integritetskränkning det innebär att få sin identitet stulen. Det blir därigenom lättare att tidigt ingripa mot de kriminella.

Man föreslår även att civilsamhället och näringslivet utökar sina ansträngningar för att försvåra för kriminella och för att minska skadeverkningarna för de som drabbas av identitetsstölderna. Man menar att framförallt kreditupplysningsföretagen måste ta sitt samhällsansvar genom att säkerställa att enskilda som drabbas av identitetsstöld enkelt och effektivt kan lindra effekterna. — Genom att spärra kreditupplysningar om den utsatte, kan den ekonomiska skadan vid en identitetskapning i regel begränsas, eftersom det då blir svårare att på falska grunder få krediter i någon annans namn. I dag saknas dock helt samordning mellan kreditupplysningsföretagen kring rutinerna kring sådan spärr och den drabbade måste vända sig till i princip varje kreditupplysningsföretag för att i någon mån kunna värja sig mot att bedragare tar krediter i den enskildes namn. Det är högst otillfredsställande.

Artikelförfattarna föreslår därför ett antal punkter för att komma åt problemet.  De vill att en diskussion initieras om hur de olika parterna gemensamt kan ta ett större samhällsansvar. De vill att en gemensam plattform med rutiner för samarbete mot id-kapningar skapas och de vill att ett gemensamt telefonnummer för spärr av kreditupplysningar för den som drabbats av identitetsstöld upprättas. — Ett tillförlitligt system för kreditupplysningar är viktigt i ekonomin. Kreditupplysningsföretagen är i dag fria att själva värdera tillgänglig kreditinformation och inom de regler som finns på området ta ställning till vilken information som ska lämnas i en kreditupplysning. Även förfarandet vid spärr av kreditupplysningar är oreglerat. Att marknaden i stor grad är fri och inte tyngd av onödiga regelsystem är i grunden bra och skapar flexibilitet över tid. Men det ställer samtidigt krav på att marknaden tar det samhällsansvar som är rimligt, menar man.

Skydd vid ID-stöld hos Lärarförsäkringar Lärarförsäkringar har sedan tidigare ett skydd för id-stöld eller id-kapning i sina hemförsäkringar. Försäkringen gäller i en situation där en tredjeman, utan den försäkrades samtycke, använder sig av den försäkrades identifikationsbevis i syfte att begå bedrägeri eller annan kriminell handling. Det kan exempelvis handla om att i den försäkrades namn öppna bankkonto, ansöka om krediter och lån, registrera telefonabonnemang eller belåna fastigheter genom att kapa lagfarten. Skyddet består bland annat i telefonassistans 24 timmar om dygnet för att förebygga och begränsa skadeomfattningen för den drabbade vid en identitetsstöld. Den drabbade kan även få hjälp med juridisk assistans. Skydd vid ID-stöld är självriskfritt.