Close
Till huvudinnehåll

Förlängt erbjudande: Vi bjuder på de 3 första månaderna när du köper Sjukvårdsförsäkring senast 16 maj. Läs mer här.

Gammalt inlägg - kan innehålla inaktuell information

Skydda dig mot värmen

Nu är sommaren här på allvar och enligt SMHI kommer sommarvärmen på många håll att stanna kvar eller till och med öka den kommande veckan med temperaturer upp till 30 grader på sina håll. När det råder riktigt varmt väder finns det några saker att tänka på.

Barn och värme Barn är sårbara för varmt väder, särskilt barn som är under fem år. Helst ska de inte utsättas för riktigt varm sol överhuvudtaget. Om de ändå blir det så klä på dem luftiga kläder som skyddar mot solen och täck oskyddade delar med solkräm.

Värmeslag Värmeslag uppstår när kroppens egen förmåga att styra sin temperatur inte fungerar, oftast när det är väldigt varmt ute och luftfuktigheten är hög. Värmeslag kan vara livshotande, särskilt för små barn och äldre personer. För att minska risken för värmeslag bör man dricka mer när det är varmt samt undvika att träna hårt i väldigt väder. Man bör vara uppmärksam på om man kissar mindre än vanligt, eftersom det är ett tecken på att man behöver få i sig mer vätska. Kroppen behöver vänja sig gradvis vid värme, och brukar ha anpassat sig efter ungefär en vecka i varmt klimat.

Undvik hård träning när det är för varmt Undvik att träna om du känner att det är så varmt att det påverkar ditt tempo. I allmänhet är det bra att anpassa ditt tempo till den rådande värmen. Stress och värme i kombination kan vara förenat med livsfara.

Glöm inte dricka mycket vatten Många dricker samma mängd oavsett temperatur. Om du normalt dricker 1,5 liter vatten per dag bör du under värmeperioderna dricka det dubbla. Det går snabbare än man tror att drabbas av vätskebrist. Särskilt viktigt att dricka mycket och undvika uttorkning är det för äldre personer och sjuka. För säkerhets skull kan man köpa vätskeersättningstabletter på apoteket som innehåller till exempel nödvändiga salter som kroppen förlorar vid vätskebrist.

Säker solning Se till att sola säkert, vi har skrivit mer om det här (punkt 6). Kortfattat kan man säga att det är vettigt att undvika solen när den lyser som starkast, vilket är klockan 12:00-15:00. Glöm heller inte att skydda huvudet med till exempel en hatt eller en keps. För att hålla dig sval så bär tunna och ljusa kläder. Däremot så skyddar svarta kläder bättre mot UV-strålning.

Brandrisk Under sommaren ökar risken för brand i skog och mark. För att du ska kunna se om det är brandrisk där du bor så kan du läsa brandriskprognoser på Dinsäkerhet.se.

Källor: SMHI, nyttigt.eu, Marathon.se, Aftonbladet.se, Vårdguiden 1177, Dinsäkerhet.se.