Nyheter från bloggen
Alla inläggGammalt inlägg - kan innehålla inaktuell information
Vilka försäkringar behöver man?
En hemförsäkring har de flesta. Men behöver man fler försäkringar än så? Och vilka försäkringar behöver man i så fall? Och varför? Vi på Lärarförsäkringar pratar ofta om grundskyddet när någon frågar oss om vad man behöver ha för försäkringar. Med grundskyddet så menar vi hemförsäkring, sjukförsäkring, livförsäkring och olycksfallsförsäkring. Försäkringar vi tycker kompletterar varandra och ger just ett bra grundskydd. Men beroende på din egen situation så varierar såklart behovet.
Hemförsäkring En hemförsäkring är en av de försäkringar man "måste" ha, eller i alla fall verkligen borde ha. Exempelvis kräver många hyresvärdar att man har en hemförsäkring som skyddar om något skulle inträffa i bostaden som man hyr. Förutom ens prylar så skyddar hemförsäkringen även om man råkar ut för något på resan, eller till exempel om man blir utsatt för brott. Enkelt kan hemförsäkringen delas upp i 5 olika delar: Egendomsskydd för ditt lösöre (dina saker), Reseskydd (om du råkar ut för olycksfall eller sjukdom på resan), Ansvarsförsäkring (om du krävs på skadestånd för person- eller sakskada), Rättskydd (gäller för ombuds- och rättegångskostnader om du råkar i tvist som kan leda till rättegång med vissa undantag), Överfallsskydd om du blir utsatt för våld (misshandel, överfall, våldtäkt). Numer ingår även skydd för ID-stöld i alla Lärarförsäkringars hemförsäkringar. Vill man teckna till ett ännu utförligare skydd så kan man även välja en så kallad drulleförsäkring, eller allriskförsäkring, som hos Lärarförsäkringar ingår i Hemförsäkring Stor och Hemförsäkring Mellan. Allrisk gäller exempelvis för egenorsakade skador av typen "tappa tv:n i golvet".
Olycksfallsförsäkring Nästan lika viktig som hemförsäkringen är olycksfallsförsäkringen. Ramlar man och slår ut en tand eller drabbas av ett så allvarligt olycksfall att man får bestående skador och blir invalid så kan man ha stor hjälp av en olycksfallsförsäkring. Givetvis kan olycksfallsförsäkringen även ge ersättning vid lindrigare skador, men det är framförallt om man drabbas av något allvarligt som olycksfallsförsäkringen visar sin styrka. Lärarförsäkringars olycksfallsförsäkring är ytterst prisvärd och kostar aldrig mer än 30 kronor i månaden (2014). Ett billigt sätt att skydda sig om du trots allt skulle drabbas av ett olycksfall.
Sjukförsäkring Om man drabbas av sjukdom vill man satsa sin energi på att bli frisk, inte på att behöva oroa sig för ekonomin. Sjukförsäkringen har flera inbyggda moment. Det finns en månadsersättning som betalar ut ersättning om man blir långvarigt sjukskriven, det finns ett engångsbelopp som utbetalas vid vissa allvarliga diagnoser som exempelvis cancer, hjärtinfarkt eller stroke och det finns ett större belopp, kallat omställningskapital, om man blir helt arbetsoförmögen.
Livförsäkring Livförsäkring skyddar inte först och främst den som tecknar den utan snarare de anhöriga, om det värsta mot förmodan skulle inträffa. Livförsäkringen går ut på att om den försäkrade går bort så utfaller ett belopp till de anhöriga; sambo, make/maka eller registrerad partner. Vi brukar kalla livförsäkringen för en anhörigförsäkring. Anledningen till att ha en livförsäkring kan exempelvis vara att familjen är beroende av ens inkomst eller att man har gemensamma lån. Man kan teckna livförsäkring på olika belopp anpassat efter sin livssituation. Här har vi en liten guide till hur det kan vara vettigt att tänka när man väljer vilket livförsäkringsbelopp man ska ha.
Övriga försäkringar Förutom grundskyddet erbjuder Lärarförsäkringar en rad andra försäkringar. För att få ett riktigt ordentligt svar på frågan "vilka försäkringar behöver jag?" så är det vettigaste att kontakta våra trygghetsexperter på kundtjänst som kan ge personliga råd om vilka försäkringar du som är kund behöver, och inte behöver. De kan tillsammans med dig gå igenom ditt innehav och ge förslag och synpunkter på hur ett vettigt innehav kan se ut. Du når dem på 0771-21 09 09. Du kan även läsa mer på Lärarförsäkringars hemsida.