Nyheter från bloggen
Alla inläggGammalt inlägg - kan innehålla inaktuell information
Hur man börjar spara

Agneta, rådgivare på Lärarförsäkringar.
Många vet vad de vill spara till men inte hur de ska spara. Då blir nästa steg att fundera på hur länge man ska spara och hur mycket man kan tänka sig att spara. Man måste också fundera på om det är viktigt att spara på ett tryggt och säkert sätt, eller om man vill öka risken och därmed möjligheten till högre avkastning. Som en medlemsförmån hjälper Lärarförsäkringar dig som är medlem i Lärarförbundet eller Lärarnas Riksförbund att komma igång.
Sparandedelen i den rådgivning som Lärarförsäkringar erbjuder innebär att rådgivaren och medlemmen går igenom ekonomin. Först och främst stämmer man av att en buffert för oförutsedda utgifter finns och hur stor den bör vara. Under rådgivningen tas även ett målsparande fram för något man vill spara till utöver pensionen. Det kan vara en semesterresa eller kanske en insats i en framtida bostad. Lärarförsäkringar förmedlar ett antal olika sparandeprodukter, nedan kan du läsa mer om de olika alternativen, för att underlätta sparandet.
Enligt Agneta Kristiansson, som arbetar som rådgivare på Lärarförsäkringar, finns det ett par saker som är extra viktiga att tänka på när man lägger upp sitt sparande. – Först och främst, har du ett sparmål? Börja med att beräkna hur mycket du behöver spara varje månad för att nå ditt mål. Det är viktigt att komma igång, så spara gärna via autogiro så att sparandet blir av. Se även till att få överblick över din totala bild så att du har koll. Alltså, vad har du för inkomst och vad har du för utgifter? Se över vad du spenderar och till vad. Det gör det lättare att se vad du kan spara varje månad.
Boka en rådgivning Vill du veta mer om rådgivning hos Lärarförsäkringar så besök www.lararforsakringar.se. Du kan även boka en pensions- och sparanderådgivning direkt på vår hemsida, eller genom att kontakta kundtjänst på 0771-21 09 09.
Några olika sparformer:
Kapitalspar och Kapitalförsäkring I kapitalförsäkringar betalas ingen reavinstskatt och vinsterna behöver inte deklareras. Man väljer själv hur mycket pengar man vill sätta in och under hur lång tid. Årligen tas en avkastningsskatt ut. Ingen skatt tas ut vid uttag av pengarna.
Traditionell förvaltning Försäkringsbolaget bestämmer hur pengarna ska placeras. Oavsett det finansiella läget utvecklas värdet med en garantiränta.
Fondförvaltning Genom att välja mellan olika fonder påverkar man själv hur pensionspengarna ska förvaltas och därmed också sparandets storlek. Det finns ingen garanterad avkastning i en fondförsäkring utan sparandet ökar i värde om fonderna som man valt går bra. Sparande direkt i fonder – Lärarfonder Om du sparar i fonder så köper och säljer du fondandelar. Säljer du fondandelar som stigit i värde sedan du köpte dem får du en avkastning i form av en kapitalvinst. Kapitalvinst är skillnaden mellan beloppet du betalade för andelarna och det belopp som du får vid försäljning, minus kostnader relaterade till försäljningen. Kapitalvinst beskattas som en inkomst av kapital. Det finns ingen garanterad avkastning vid sparande direkt i fonder utan sparandet ökar i värde om fonderna går bra.
Ett sparandexempel:
Hur lång tid tar det att spara ihop till 50 000 kr?
Anna vill spara till en insats i en lägenhet under 5 år. Hon beräknar att hon behöver 50000 kr.
Räkneexemplet utgår ifrån en förvaltningsavgift på 0,4% och en årlig avkastning på 10%
Lärarfonders förvaltningsavgift i entréfonderna är 0,4%.
(Avkastningssnittet under en femårsperiod på Lärarfonder 45-58 år är 10,67%)
Spartid 5 år
Sparbelopp per månad 700 kr
Totalt insatt belopp efter 5 år 42 000 kr
Avkastning före skatt 12 020 kr
Avgifter 504 kr
Din behållning 54 020 kr
Observera att beräkningarna är något förenklade, exempelvis tas ingen hänsyn till ev. skatteeffekter.