Close

Har du fått ett varningsbrev om obetalda premier från oss? Läs mer här.

5 tips för att undvika halkskador

halka

Med vintern väntar även den förrädiska halkan runt hörnet. Enligt Konsumentverket söker cirka 25 000 personer läkarvård i Sverige varje år efter att ha halkat på snö eller is. Över 40 procent av halkolyckorna sker på vägar, gator, trottoarer och liknande. Vi har samlat några tips för hur du rör dig säkrare utomhus under den hala perioden av året. Tipsen är utan inbördes ordning.

1. Gå normalt och använd om möjligt broddar

Från vårt östra grannland kommer tips om att man bör gå normalt. Börjar man "trippa", spänner man musklerna och faller lätt omkull. För att klara av att gå med rätt teknik på hala vintergator lönar det sig att ha tränade muskler, då är risken mindre att man börjar "trippa" och faller omkull. Den som inte gillar styrketräning och gym kan ändå pusta ut: promenader är bra för att träna upp musklerna. Man rekommenderar också alla att använda skor med broddar när det är halt ute. Det går att köpa löstagbara broddar som man fäster på skorna, eller skor som har inbyggda broddar.

2. Hälfotsskydd, helfotsskydd och fotbladsskydd

Tekniska högskolan vid Umeå universitet har testat tre typer av halkskydd: hälfotsskydd, helfotsskydd som täcker hela sulan och fotbladsskydd som bara täcker fotbladet, det vill säga främre delen av skosulan. Hälfotsskydd har visat sig vara det mest effektiva halkskyddet, men man rekommenderar ändå att man provar sig fram till vad som passar just dig. Broddar, halkskydd och galoscher med dubbar under sulorna finns att köpa på vissa stormarknader, apotek och välsorterade skobutiker. Konsumentverket tipsar om att man funderar innan man gör sitt val. Till exempel på när halkskydden ska användas, att korta broddar ger bättre balans och passar på isigt underlag och att längre broddar är lämpliga att använda i snö och modd. Broddarna bör heller inte användas inomhus eller på barmark. Köp även CE-märkta produkter. De uppfyller gällande säkerhetskrav. Det finns även halkskydd för käppar.

3. Gå inte ut när det är som halast

En rekommendation som ibland kan vara svår att följa. Men det bästa är att hålla sig inomhus tills dess att gator hunnit röjas och att det saltats och sandats.

4. Ta det lugnt när första halkan kommer

Anders Jönsson, överläkare inom ortopedi på Sahlgrenska sjukhuset uppmanar allmänheten att ta det lugnt och inte jäkta för att inte skada sig i onödan. Varje år är det många som får frakturer som de egentligen inte hade behövt drabbas av för att de inte tar det försiktigt. Man nämner att det brukar vara 20-30 extra frakturer när första halkan kommer. Vanligtvis handlar det om handledsfrakturer. När folk trillar tar de emot med händerna och skadar sig.

5. Håll koll digitalt på halka och istappar (Stockholm)

Halkolyckorna i Stockholm har enligt Södersjukhuset femdubblats de senaste fyra åren. Därför har man tagit initiativet till Halkvarningen, ett experiment som låter invånarna varna varandra för såväl halka som istappar. Läs mer på halkvarningen.se.

Referenser: http://www.gaochlopkliniken.se/images/pdf/Undvik%20halkskador.pdf http://svenska.yle.fi/artikel/2015/01/22/radiodoktorn-sa-undviker-du-halkolyckor http://www.sahlgrenska.se/sv/SU/Aktuellt/Nyheter/Nyhetsarkiv/2013/Undvik-onodiga-halkskador-i-halkan/ http://www.halkvarningen.se/ http://www.dinsakerhet.se/Fritid--resor/Sno-och-is/Halka/ http://www.konsumentverket.se/Vara-omraden/Sakra-varor-och-tjanster/Hjalmar-och-skydd/Halkskyddbroddar/