Nyheter från bloggen
Alla inläggGammalt inlägg - kan innehålla inaktuell information
Pensionslektion med Sari Wonsell: tjänstepension

Pension är enligt många ett knepigt ämne, men för att enkelt beskriva de olika delarna vill jag ge en övergripande bild om de olika pensionsblocken som de flesta ändå omfattas av. Idag har turen kommit till tjänstepension.
Tjänstepension är en förmån för dig som är anställd och som tryggar din pension samt ger ett extra skydd för din familj. Det finns flera olika tjänstepensionsavtal, bland annat; AKAP-KL, KAP-KL, PA03 och ITP. Förkortningarna är många men vi förenklar pensionsavtalstillhörighet genom att istället gruppera på ett enklare sätt; kommunala, statliga eller privata tjänstepensionsbestämmelser. Detta kan verka krångligt då din tjänstepension kan vara intjänad hos flera olika arbetsgivare som har olika pensionsbestämmelser. För att du ska ha tjänat in tjänstepension krävs att din arbetsgivare har kollektivavtal, all tjänstgöring behöver inte vara pensionsgrundande.
Kommun- och landstingsanställda Din arbetsgivare betalar årligen en pensionspremie som grundar sig på din pensionsgrundande lön. Du kan även ha äldre tjänstepensionsförmåner som inte alltid finns redovisad på minpension.se. De vanligast förekommande avtalen är KAP-KL och senare AKAP-KL för födda 1986 eller senare. Här nedan redovisas några av de vanligaste kommunala tjänstepensionsförmånerna:
Intjänad pensionsrätt per 1997-12-31 Du kan ha en så kallad IPR97 intjänad om du var kommunalt anställd 1997-12-31 och hade fyllt 28 år. Kontakta den arbetsgivare du hade 1997-12-31 för att få veta mer om du har rätt till denna förmån samt hur prognosen ser ut från 65 år. Vidare kan denna arbetsgivare tala om vilka anställningstider som är tillgodoräknade. Många gånger redovisas inte denna förmån på www.minpension.se så därför är mitt tips att kontakta arbetsgivaren. På så sätt kan du få hjälp med prognoser vid uttag från olika tidpunkter. Förmånen kan tas ut temporärt eller livsvarigt. Temporärt uttag kan dock endast ske innan 65 års ålder.
Avgiftsbestämd ålderspension KAP-KL Rubriken antyder att detta skulle vara en avgift, och ja, det är faktiskt det, men inte för dig utan för din arbetsgivare som betalar en årlig pensionsavgift som beräknas i procent av avgiftsunderlaget, alltså din lön. Från och med 1998-01-01 har din arbetsgivare betalat en pensionspremie på ca 4,5 procent av din årsinkomst.
Du väljer själv pensionsförvaltare och ditt pensionskapital finns alltid kvar hos din förvaltare, även om du byter arbetsgivare eller slutar arbeta. Du kan när som helst göra ett omval till en ny förvaltare och även flytta intjänad tjänstepension inom avtalen KAP-KL och AKAP-KL till det nya valet. Valet i sig kan väljas som traditionell eller fondförsäkring. Du kan också välja att skydda din familj genom att teckna ett återbetalningsskydd. Om du inte gör ett aktivt val placeras dina pensionspremier hos KPA i en traditionell försäkring med återbetalningsskydd. Ju senare du väljer att ta ut pensionen desto högre blir den.
De pensionspremier du tjänat in hos en kommunal arbetsgivare sedan 1998 redovisas i årliga värdebesked som sänds ut av det eller de bolag som förvaltar dina pensionspengar. Du kan även logga in hos www.minpension.se och där göra olika prognoser avseende din tjänstepension och andra pensionsdelar i pyramiden. Observera att de simuleringar du utför hos minpension.se inte påverkar några pensionspengar i verkligheten. Om du önskar flytta dina pensionspremier från tidigare år till annat bolag så kan du också göra det hos pensionsbolagets valcentral, tänk dock på att bolagen tar en avgift från ditt pensionskapital för att utföra detta.
Förmånsbestämd ålderspension på lönedel över 35 700 kr Du som har en högre lön garanteras en pension som motsvarar en viss procent av din lön. Förmånsbestämd ålderspension börjar tjänas in från 28 års ålder och fram till 65 år. När du avgår från din anställning i pensioneringssyfte kan du ha rätt till förmånsbestämd ålderspension. För att tjäna in till en hel pension krävs minst 30 pensionsgrundande år, om du har färre år blir den förmånsbestämda ålderspensionen proportionerligt lägre. Kontakta din arbetsgivare för prognos och vid eventuella frågor. KPA och Skandia administrerar kommunal tjänstepension på uppdrag av din kommunala arbetsgivare. Gå gärna in på deras hemsidor samt den valcentral respektive bolag har som administrerar den pensionsdel som ska förvaltas. Mer information hos www.kpa.se och deras valcentral www.pensionsvalet.se samt www.skandia.se och deras valcentral www.valcentralen.se.
Statligt anställda Tjänstepensionsavtalet PA03 gäller för dig som är statligt anställd. Varje år från det att du har fyllt 23 år betalar din arbetsgivare in pengar till din tjänstepension. Du väljer själv hur pengarna ska placeras. SPV, Statens tjänstepensionsverk, administrerar statlig tjänstepension. Du kan logga in på www.spv.se för att titta närmare på just dina uppgifter.
Förmånsbestämd ålderspension Detta är en del i det statliga tjänstepensionsavtalet för dig som är född före 1973 eller har en lön över 35 700 kr per månad. Din lönenivå, hur många år du varit anställd och vilket år du är född påverkar denna förmån.
Kompletterande ålderspension Varje år från att du fyllt 23 år fram till 65 år betalar din arbetsgivare in en pensionspremie som motsvarar 2 procent av din lön, denna pension kallas även Kåpan Tjänste och förvaltas av Kåpan Pensioner. Dina pensionspremier placeras i en traditionell livförsäkring med en räntegaranti. Om du önskar återbetalningsskydd till din familj måste du aktivt välja till detta.
Individuell ålderspension Varje år från att du fyllt 23 år och fram till 65 år betalar din arbetsgivare in en pensionspremie som motsvarar 2,5 procent av din lön. Du väljer hur pengarna ska placeras. Logga in på dina pensionssidor för att göra ditt val om dels den sparform du önskar samt önskad försäkringsgivare. Därefter väljer du mellan traditionell försäkring eller fondförsäkring. Du ska också ta ställning till om du vill ha ett återbetalningsskydd till din familj eller inte. Glöm inte att jämföra de olika försäkringsgivarnas avgifter och kostnader!
Om du inte gör ett aktivt val Då placeras dina pengar hos Kåpan Pensioner i en traditionell försäkring och med återbetalningsskydd.
Privat anställda tjänstemän Tjänstepensionsavtalen för privat anställda tjänstemän är ITP 2 och ITP 1.
ITP 1 födda 1979 och senare Arbetsgivaren betalar in en pensionspremie varje år från 25 års ålder som motsvarar 4,5 procent av månadslönen. På den lönedel som överstiger 35700 kr så är premien på 30 procent. Du väljer själv vilken förvaltare du önskar samt sparform. Du kan även välja till ett återbetalningsskydd och familjeskydd. Om du inte gör ett aktivt placeringsval förvaltas dina pensionspremier av Alecta.
ITP 2 födda 1978 och tidigare Att känna till är att vissa företag kan ha ITP 1 för de anställda oavsett ålder. Pensionen innehåller två delar: förmånsbestämd del ITP 2 och premiebestämd del ITPK. Den förmånsbestämda delen påverkas av vilken lönenivå du har samt hur många år du har jobbat, pensionens storlek är därmed förutbestämd. Du börjar tjäna in till denna del från 28 år och hel pension erhålls vid 30 tjänsteår. För varje månad som saknas reduceras pensionen med 1/360-del. ITPK utgör 2 procent av din lön och du kan själv välja hur du vill placera dessa pengar. Om du inte gör ett aktivt val förvaltas din ITPK av Alecta. Alecta förvaltar privat tjänstepension och din arbetsgivare betalar årligen en pensionspremie för dig som du själv kan placera via www.collectum.se som är Alectas valcentral. Varje år sänds det röda kuvertet hem till dig där kan du se hur dina pensionspengar förvaltats. På Alectas hemsida kan du enkelt se om du finns registrerad genom att skriva in ditt personnummer.
Kooperationens tilläggspension, KTP Tjänstepensionsavtal som gäller från 2011. Denna tjänstepension liknar ITP i stora delar. Läs mer om KTP-planen här. Tjänstepensionen administreras av Folksam och premier förmedlas av valcentralen pensionsvalet.se.
De belopp som nämns i artikeln gäller för år 2015.