Nyheter från bloggen
Alla inläggGammalt inlägg - kan innehålla inaktuell information
32 knepiga försäkringstermer och vad de faktiskt betyder

Försäkringar är enligt många en djungel och inte blir det särskilt mycket enklare av termer av varierande klurighet. Om förmånstagarförordnande eller prisbasbelopp gör dig snurrig så har vi sammanställt en liten hjälp för vad några av begreppen egentligen betyder. Saknar du något begrepp så lämna en kommentar så fyller vi på efter hand.
Allriskförsäkring En allriskförsäkring, även känd som drulleförsäkring, gäller om du skadar eller förlorar en sak på grund av en plötslig och oförutsedd händelse – till exempel spiller kaffe i datorn eller tappar kameran i marken.
Ansvarsförsäkring Ansvarsförsäkringen gäller om du krävs på skadestånd för person- eller sakskada. Då utreder vi skadeståndsskyldigheten och betalar det skadestånd som du blir skyldig att betala. Försäkringen gäller för privatlivet och täcker alltså inte händelser i samband med yrkesverksamhet. Det finns fler begränsningar, till exempel gäller inte försäkringen om du blir skadeståndsskyldig mot någon medförsäkrad. Ansvarsförsäkringen täcker skadestånd på högst 5 miljoner kronor.
Avbeställningsskydd Avbeställningsskyddet lämnar ersättning om du måste avbeställa resan på grund av till exempel olycksfall eller akut sjukdom. Vissa begränsningar finns, bland annat för sjukdom som inte är akut.
Arbetsoförmåga Med arbetsoförmåga menas i villkoren att en person på grund av sjukdom eller olycksfallsskada har förlorat arbetsförmågan eller fått den nedsatt. Försäkringsgivarnas bedömning följer normalt reglerna i allmän försäkring och Försäkringskassans beslut om rätt till sjukpenning, rehabiliteringspenning, aktivitetsersättning, sjukersättning, sjukbidrag eller förtidspension. Även tid med sjuklön betraktas som arbetsoförmåga.
Försäkrad som är fullt arbetsför under lov eller ferie men som är fortlöpande arbetsoförmögen, i samma sjukdom, före och efter den fulla arbetsförheten jämställs med arbetsoförmögen. Akut sjuktid Med akut sjuktid menas den tid under vilken den skadade givits vård och behandling för att förhindra eller minska menliga följder av skadan inklusive uppkomna komplikationer. Den akuta sjuktiden börjar vid skadetillfället och varar tills dess ett stationärt (stillastående) tillstånd inträtt.
Dubbelförsäkring Att man är dubbelförsäkrad innebär att den försäkrade innehar försäkring av en och samma typ hos två eller flera försäkringsbolag. Dubbelförsäkring möjliggör dock oftast inte rätt till högre ersättning från de olika försäkringsbolagen, utan den ersättning som totalt betalas ut svarar mot den ersättningsgilla skadan.
Erbjudande med automatisk anslutning Ny medlem erbjuds automatisk anslutning till Olycksfallsförsäkring, Livförsäkring och Hemförsäkring. Den som ännu ej fyllt 42 år erbjuds även automatisk anslutning till Sjukförsäkring. Erbjudandet skickas ut månaden efter inträdet för ny medlem och för medlem som varit studerandemedlem och som övergår till aktivt medlemskap skickas erbjudandet ut i samband med övergången. Anslutning till försäkringarna sker ca en månad efter erbjudandet till den som då inte tackar nej.
Force majeure Vid Force Majeure gäller inte försäkringen för förlust som kan uppstå om skadeutredning, reparationsåtgärd eller betalning av ersättning fördröjs på grund av krig, krigsliknande händelser, inbördeskrig, revolution eller uppror eller på grund av myndighets åtgärd, strejk, lockout, blockad eller liknande händelse.
Fortsättningsförsäkring Försäkring som under vissa förutsättningar kan tecknas om den försäkrade inte längre kan vara försäkrad i Lärarförsäkringar. Fullt arbetsför Fullt arbetsför innebär att den som ska försäkras: • kan fullgöra sitt vanliga arbete utan inskränkningar, • inte tar emot eller har rätt till ersättning som har samband med egen sjukdom, olycksfall och/ eller funktionshinder eller har vilande sådan ersättning. När det gäller sjukvårdsförsäkring anses den som har lönebidragsanställning, eller av hälsoskäl har fått anpassat arbete, inte vara fullt arbetsför. För den som har lönebidragsanställning, på grund av sjukdom beviljats ledighet för att prova annat arbete eller av hälsoskäl har fått ett anpassat arbete gäller vissa kvalifikationsregler för sjukförsäkring.
Förmånstagare Om en försäkringstagare avlider går försäkringsbeloppet till en förmånstagare som i förtid utsetts av försäkringstagaren. Förmånstagare kan vara en eller flera personer som har rätt till försäkringen eller utfallande försäkringsbelopp.
Förmånstagarförordnande Ett förmånstagarförordnande visar vem eller vilka av de efterlevande som ska få ersättning från försäkringar om du avlider. Det vanliga är att ett så kallat generellt förmånstagarförordnande gäller för försäkringarna. Om du inte vill att det generella ska gälla, kan du för vissa försäkringar skriva ett eget särskilt förmånstagarförordnande, där du anger vem eller vilka som ska vara förmånstagare. Det gäller då istället för det generella. För att välja förmånstagare fyller du i en särskild blankett som du hittar här. Förskydd Den premiefria period om 3 månader som infaller i och med automatisk anslutning till försäkringarna. Försäkrad Den person på vars liv eller hälsa (arbetsoförmåga eller invaliditet) försäkringen gäller. Försäkringsbesked För försäkring i Lärarförsäkringar utfärdas försäkringsbesked som ger en översiktlig information om försäkringens omfattning och om premien. Försäkringstagare Varje försäkrad, såväl gruppmedlem som medförsäkrad, betraktas som försäkringstagare när det gäller till exempel rätt till försäkringsersättning och rätt att insätta förmånstagare. Försäkringstid Den tid den försäkrade omfattas av gruppförsäkring.
Gruppavtalet Avtal som ingåtts mellan Lärarförsäkringar och Folksam respektive Förenade Liv eller Trygg Hansa om försäkring för gruppens medlemmar. Gruppavtalet gäller för ett kalenderår i sänder. Gruppmedlem Den person som genom sitt medlemskap i Lärarförbundet eller Lärarnas Riksförbund är försäkrad i Lärarförsäkringar.
Invaliditet Vid invaliditet skiljer man mellan medicinsk och ekonomisk invaliditet.
Medicinsk invaliditet Med medicinsk invaliditet menas ett tillstånd där det efter den akuta sjuktiden finns sådan bestående nedsättning av kroppsfunktionen, som fastställs oberoende av ditt yrke och dina arbetsförhållanden eller fritidsintressen.
Ekonomisk invaliditet Med ekonomisk invaliditet menas en bestående nedsättning av arbetsförmågan.
Karens Den tid som måste förflyta innan en försäkring betalar ut ersättning. Olika försäkringar har olika längd på karens för olika moment.
Krisförsäkring Krisförsäkring ger rätt till psykologkonsultationer vid ersättningsberättigande olycksfallsskada som nära anhörigs (make, registrerad partner, sambo, den försäkrades barn) död, överfall, hot, rån, våldtäkt eller våld i hemmet som du tillfogats av familjemedlem.
Lösöre Lösöre är helt enkelt dina materiella tillhörigheter som din TV, din soffa eller dina kläder. Hos många försäkringsbolag måste man ange ett lösöre som då blir den maximala ersättningen du kan få ut. Hos Lärarförsäkringar använder vi dock "fullvärde", vilket innebär att det inte finns en övre gräns för ersättningen utan du får ersättning för vad dina saker är värda om en skada skulle inträffa.
Make/Maka Person med vilken den försäkrade är gift. Medförsäkrad Gruppmedlems make/registrerade partner/sambo eller barn som, i denna egenskap, är försäkrad i Lärarförsäkringar. Premiefria månader Vid automatisk anslutning till försäkring erhåller medlem tre premiefria månader. Prisbasbelopp Det prisbasbelopp som fastställs för varje år enligt lag om allmän försäkring. Registrerad partner Person med vilken gruppmedlem låtit registrera partnerskap enligt lagen om registrerat partnerskap.
Rättsskydd Rättskyddsförsäkringen gäller för ombuds- och rättegångskostnader om du råkar i tvist som kan leda till rättegång. Rättsskyddet gäller dock inte för tvister som enbart kan prövas av länsrätt, kammarrätt, regeringsrätt eller hyresnämnd. Vissa tvister är undantagna, till exempel skilsmässotvister.
En försäkringstvist kan ibland avgöras i domstol. I många av våra försäkringar ingår därför ett rättsskydd. Rättsskyddet är en kostnadsförsäkring som kan ersätta en del av dina kostnader för ett juridiskt ombud.
Sambo Med sambor avses två personer som stadigvarande bor tillsammans i ett parförhållande och har gemensamt hushåll, enligt sambolagen.
Självrisk Självrisken anger den del av skadekostnaden du får stå för själv, i hemförsäkringen är den hos Lärarförsäkringar 1 500 kr om du har Hemförsäkring Bas eller Mellan och 750 kr om du har Hemförsäkring Stor. Om du råkar ut för en skada där du får ersättning från flera av försäkringarna samtidigt, betalar du bara en självrisk - den högsta.
Skadereglering Skadereglering är den utredning som görs efter en skada som underlag för att fastställa rätt till skadeersättning, storleken av skadeersättningen, samt hantering av utbetalning av skadeersättning.