Close

Gammalt inlägg - kan innehålla inaktuell information

Så skyddar du dig mot fästingar

fasting2

Fästingar kan orsaka otrevliga sjukdomar som TBE och Borrelia. Men som tur är finns det en hel del man kan göra för att minska risken för att drabbas av fästingbett.

Undvik högt gräs och buskar

Är det någonstans fästingar trivs så är det i just högt gräs och buskar. Är vädret dessutom fuktigt så ska man vara extra försiktig då fästingarna blir som mest aktiva då.

Täck kroppen så mycket som möjligt

Om du vistas i miljöer där fästingar trivs så är det bra att täcka så mycket som möjligt av din kropp. Använd långbyxor, gummistövlar och långärmat.

Undersök dig så fort du kommer hem

Fästingar kryper ofta runt på kroppen innan de beter sig fast, så undersök dig alltid direkt när du kommit hem. Var extra noga med de ställen på kroppen där huden är extra tunn som ljumskar, navel och knäveck. Om du har barn som brukar leka i skog och mark bör du ta för vana att varje kväll leta efter fästingar när barnet klär av sig. Det är också bra att regelbundet leta efter fästingar på hundar, katter och andra husdjur.

Vaccinera dig

Om du ska vistas i fästingmiljöer så har du möjlighet att vaccinera dig mot den värsta av fästingburna sjukdomar; TBE som kan leda till hjärnhinneinflammation och hjärninflammation. Vaccinet bör tas så tidigt som möjligt innan fästingsäsongen börjar i mars och sedan sträcker sig till november. Grundvaccinationen mot TBE består av tre doser. Vanligtvis får man två doser med 1-3 månaders mellanrum. Tredje dosen som kan tas tidigast efter 5 månader ges vanligen inför nästa säsong, alltså högst 12 månader efter dos 2. För att behålla ditt skydd behöver du ta en fjärde dos tre år efter tredje dosen. Det går inte att vaccinera sig mot den vanligare fästingsjukdomen Borrelia.

Om du blivit biten

Om du trots ovan försiktighetsåtgärder lyckas få en fästing på kroppen så är det viktigt att ta bort den så snabbt som möjligt. Ju längre den får sitta fast desto större är risken att den överför bakterier. Smittämnen som borrelia och anaplasmabakterier överförs efter 1 till 2 dygn. Bär fästingen på TBE-virus överförs smittan däremot redan efter kort tid. För att ta bort fästingen så använd en finspetsig pincett eller en fästingborttagare. Ta tag om fästingens mundelar så nära huden som möjligt och dra försiktigt rakt ut.

Efter att du tagit bort fästingen

Tvätta såret med desinfektionsmedel eller tvål och vatten. Om du inte får bort hela fästingen, vänta några dagar, så du sedan kan ta bort de delar som är kvar i huden med pincett eller en ren nål. Risken för att få en fästingöverförd infektion ökar inte om du inte lyckas få bort hela fästingen. Är du osäker, rådfråga din vårdcentral. Kontrollera huden där du blivit biten. Uppsök alltid en läkare om du misstänker att du drabbats av antingen Borrelia eller TBE. Symtom är exempelvis om det uppstår en rodnad som är större än 5 cm efter 1 till 4 veckor, eller om du får feber, huvudvärk eller andra symtom.

Hur försäkringen gäller vid fästingbett

Det finns möjlighet att ersättas från Lärarförsäkringars olycksfallsförsäkrings ersättningsmoment "smitta på grund av insektsstick eller liknande" vid Borrelia. Det finns även möjlighet att få ersättning från Lärarförsäkringars sjukförsäkring för Neuroborrelios till följd av fästingbett. Diagnosen ska vara ställd efter att man påvisat borreliaspecifika antikroppar i ryggmärgsvätska och/eller i blodet. Patienten ska ha varit inlagd på sjukhus. Det finns också möjlighet till ersättning för kvarstående men som objektivt kan påvisas efter TBE (Fästingburen hjärninflammation). Diagnosen ska vara ställd efter att man påvisat TBE-specifika antikroppar i ryggmärgsvätska och/eller i blodet. Men som kvarstår efter sex månader räknat från datum då diagnos ställts anses utgöra kvarståendemen. Patienten ska ha varit inlagd på sjukhus.

Källor: Erv.se, Fasting.nu, Vårdguiden