Nyheter från bloggen
Alla inläggGammalt inlägg - kan innehålla inaktuell information
13 saker att tänka på inför sommarresan

Sommaren är här och så även de emotsedda sommarresorna för många. Långa lata dagar på stranden, god exotisk mat och nya platser och miljöer. Men har du koll på vad som gäller om allt inte går riktigt så bra som du hoppats? Förbered dig genom att läsa nedan tips inför resan.
Vad händer vid strejk Som man kunnat se under den senaste SAS-strejken så kan strejker påverka resande ordentligt. Om strejk eller lockout försenar din utresa till eller hemresa från utlandet med mer än åtta timmar, betalar vi 500 kronor för varje påbörjad 24-timmarsperiod, sammanlagt högst 5 000 kronor per person. Konfliktåtgärderna får inte ha varslats eller brutit ut innan du lämnar hemorten för att försäkringen ska gälla. Tilläggsförsäkringen Resklar som exempelvis ingår i Lärarförsäkringars Hemförsäkring stor ersätter om din ankomst blir försenad mer än sex timmar. Schablonersättningen är 600 kronor, och ytterligare därefter 600 kronor för var tolfte timme därutöver. Maxersättningen är 5 000 kronor per person. Personförsening omfattar inte ombokade eller återbetalade biljetter om man väljer att resa från Sverige vid ett senare tillfälle. Vi gör dock undantag för de resenärer som redan befinner sig utomlands och måste boka/köpa nya biljetter för att komma hem som får ersättning enligt ett schablonbelopp.
Om något händer hemma under resan Om du omedelbart måste avbryta en resa i förtid på grund av att närstående person i Sverige, eller annan person som har vårdnad om närstående i Sverige, blivit allvarligt sjuk, råkat ut för svårare olycksfall eller avlidit eller din privata egendom i Sverige drabbats av oförutsedd, väsentlig skada betalar vi både merkostnad för omedelbar hemresa till Sverige och outnyttjad resekostnad. Vi betalar dock inte kostnader för återresa till platsen där resan avbröts. Detta gäller också försäkrade medresenärer som också reser hem. För att vi ska ersätta måste omedelbar hemresa vara befogad. Med närstående avses make/maka/registrerad partner, sambo, barn, barnbarn, syskon, föräldrar, mor- och farföräldrar, svärföräldrar, svärson och svärdotter. Sedan i år ersätts också mat i kyl och frys som förstörs vid strömavbrott (oavsett om det inträffat när du varit bortrest eller inte).
Ta med resebevis och beställ EU-kort När man reser bort är det bra att ta med sig ett resebevis som kortfattat informerar på svenska och engelska om vad hemförsäkringens reseskydd täcker. Om man inte har en hemförsäkring är det viktigt att teckna en innan man åker iväg. Här kan du ladda ner och skriva ut ett resebevis. När du tillfälligt vistas i ett annat EU/EES-land eller Schweiz har du rätt till nödvändig vård på samma ekonomiska villkor som invånarna i det landet. För att få det behöver du ett europeiskt sjukförsäkringskort (EU-kort) som du visar för vårdgivaren. Tänk på att det kan ta upp till tio arbetsdagar innan du får ditt EU-kort så det gäller att beställa i god tid. Här kan du beställa EU-kortet. Du kan även ladda ner en app till din smarta telefon med information om det europeiska sjukförsäkringskortet.
Om du blir allvarligt sjuk eller skadar dig Har du en hemförsäkring så kontakta ditt försäkringsbolag. Är du försäkrad hos Lärarförsäkringar så hittar du kontaktuppgifter här. Blir du allvarligt sjuk eller skadad kan du få hjälp av ambassaden eller konsulatet. Det kan röra sig om kontakter med anhöriga i Sverige, läkare, sjukhus och myndigheterna i landet där du befinner dig. Här kan du hitta svenska ambassader och konsulat i världen.
Om du blir av med passet Om du tappar bort eller blir bestulen på ditt svenska pass under utlandsvistelsen ska du kontakta svenska ambassaden eller konsulatet där du befinner dig skriver Regeringskansliet på sin tipssida inför utlandsresan. På ambassaden eller konsulatet kan du få hjälp med att skaffa ett provisoriskt pass. Det finns dock länder som inte tillåter in- eller genomresa på ett provisoriskt pass. och vissa länder kräver visering i provisoriska pass. Om du ska fortsätta din resa bör du därför kontakta ambassaden för det land dit du ska resa, för att höra vad som gäller för provisoriska pass.
Kontrollera passets giltighet och att det är helt Före utlandsresan bör du kontrollera att ditt pass är giltigt. Vid resa inom Schengen behöver man oftast inte visa upp sitt pass när man passerar gränser. Man bör dock ändå alltid ta med sig passet, eftersom man inom Schengenområdet är skyldig att kunna styrka sin identitet och nationalitet. Numera kan svenska medborgare få ett nationellt ID-kort, där medborgarskap framgår. Kontrollera även att ditt pass är i gott skick inför utlandsresan då du kan nekas inresa i vissa länder om ditt pass är skadat. Tänk på att barnpass utan foto inte accepteras i alla länder.
Behöver du visum? Inom Schengenområdet behöver du som är svensk medborgare inget visum. Reser du däremot utanför Schengen kan det behövas beroende på vart du ska åka. Många länder erbjuder visum vid ankomsten, men i vissa länder, exempelvis Ryssland så krävs det generellt sett att man ordnar med visum innan man reser. På den här hemsidan kan du se vad som gäller för respektive land för att få en uppfattning om visumsituationen. Viktigt är dock att kontrollera direkt med landets ambassad. Tänk på att det kan ta flera veckor att söka visum, så var gärna ute i god tid.
Behövs vaccination? Till vissa länder behövs vaccinationer. För de flesta destinationer bör man påbörja vaccinering minst en månad innan avresa, helst 6 veckor. Det viktigaste är dock att påbörja vaccineringen, det går att vaccinera med kortare intervall. Tänk också på att vissa vaccin kräver mer än en dos för att ge fullgott skydd, en del doseringar kräver 2-4 veckor för att nå full effekt och att vissa typer av malariamedicin ska börja tas två-tre veckor före avresa. Här kan du läsa vaccinationsråd för olika länder i världen.
Undvik hög mobilräkning När du surfar mobilt utomlands med ditt svenska abonnemang blir det ofta mycket dyrare än vid motsvarande användning i Sverige. Det gäller inte enbart smarta mobiltelefoner utan även då du använder dator, surfplatta eller en äldre mobiltelefon. Inom EU finns kostnadstak för mobil telefoni och mobil dataanvändning. Men det kan ändå bli dyrt att använda mobila tjänster. Konsumentverket tipsar om att man alltid bör kontrollera med sin operatör innan man reser vilka priser och villkor som gäller i landet man ska besöka. Tänk också på att tjänster och ”appar” automatiskt kan använda sig av datatrafik (exempelvis e-post). Stäng därför gärna av dessa innan du reser utomlands för att undvika höga kostnader. Stäng även av möjligheten att koppla upp dig mot en utländsk operatör (så kallad roaming) om du inte kontrollerat med din operatör vad det kommer att kosta. Ett alternativ är att använda trådlösa nätverk på plats. Om din utrustning inte är operatörslåst kan du även använda dig av ett lokalt kontantkort. Utanför EU kan du få betala både för att ta emot och lyssna av meddelanden som talas in på ditt mobilsvar, därför kan det vara en idé att stänga av den.
Om du hamnar i en nödsituation Om man behöver ringa ambulans, polis eller räddningstjänst har alla länder inom EU nödnumret 112. När man reser i andra länder är det bra att ta reda på nödnumret och att lägga in det i sin egen mobiltelefon. På den här hemsidan finns världens olika nödnummer samlade.
I.C.E. In Case of Emergency I.C.E. är en förkortning av engelskans In Case of Emergency eller ungefär ”vid nödfall”. Genom att lägga in I.C.E. och ett nummer till en nära anhörig i din telefon kan till exempel ambulanspersonal snabbt få kontakt med dina anhöriga om du råkar ut för en olycka. SOS Alarm ger fler tips som kan vara bra att ha med sig på sin hemsida, exempelvis att man ska lägga in utlandsprefix på numret man märker med I.C.E. Har du en smart phone med kodlås kan man exempelvis lägga in en bakgrundsbild med sina I.C.E.-kontakter eller ladda ner särskilda appar för ändamålet. Appar finns för både Android-telefoner och Iphone.
Sjuklön på resan Om man har ett anställningsavtal som gör att man omfattas av lagen om sjuklön är arbetsgivaren skyldig att betala sjuklön, även när man blir sjuk utomlands. För att få sjuklön måste man göra sjukanmälan till arbetsgivaren den första dagen man är sjuk. Man kan ringa eller skicka ett kort där poststämpelns datum gäller som anmälningsdag. Om man är sjuk mer än en vecka måste man ha läkarintyg för att få fortsatt ersättning, precis som i Sverige. Mer information finns hos Försäkringskassan.
Ett litet reseapotek är bra att ta med Ett par receptfria läkemedel, plåster, solskydd och exempelvis kompresser samt sårtejp kan vara till god hjälp på resan om något skulle inträffa. Även om produkterna också finns utomlands kan det vara svårt att hitta rätt när exempelvis de verksamma ämnena skrivs på främmande språk, och kanske är det långt till ett apotek när det behövs som mest. Om du reser till ett land inom Schengen och behöver ha med dig narkotikaklassade läkemedel ska du kunna visa upp ett intyg på att du har rätt att ta med dig just de medicinerna. Om du reser till ett land utanför Schengen kontakta då landets ambassad i Sverige för mer information om vad som gäller för dina läkemedel. Det är särskilt viktigt om dina läkemedel är narkotikaklassade.
Referenser Informationen har vi hämtat från Vårdguiden 1177, UD, SOS Alarm, Försäkringskassan, Regeringen, Vaccinationsguiden.se, Swedenabroad.com, Folksam och Regeringskansliets hemsida.