Nyheter från bloggen
Alla inläggGammalt inlägg - kan innehålla inaktuell information
Läraren Birgitta gjorde en organtransplantation

1994 drabbades läraren Birgitta Rask av sjukdom som efter en tid ledde till att hon sakta utvecklade en skrumplever. Det ledde i sin tur till att hon behövde transplantera. I samband med transplantationen fick Birgitta ersättning från Lärarförsäkringars sjukförsäkring.
Birgitta Rask är lärare och undervisar i historia på Huddingegymnasiet, och i so för nyanlända. Hon har varit förbundsmedlem sedan 2003 och har under den perioden omfattats av Lärarförsäkringars försäkringar. 1994 drabbades Birgitta av en tarmsjukdom och genom den även av två följdsjukdomar i levern. Sjukdomarna gjorde att Birgitta sakta utvecklade en skrumplever. Symptomen var inte så jobbiga till en början, men några år innan operationen var Birgitta väldigt, väldigt trött, hade svår klåda och hennes ögonvitor blev gula. Birgitta hade även svårt att ta upp näring. Till sist var Birgitta så sjuk att hon hamnade på väntelista för att få en ny lever. – Det gick rätt fort, efter en månad ringde de. Jag fick mitt livs gåva, en fin lever som tycker om att "bo" i mig, berättar Birgitta.
75 000 kr i ersättning från försäkringen Då Birgitta hade en sjukförsäkring hos Lärarförsäkringar så hade hon rätt till ersättning från diagnosförsäkring på grund av sin organtransplantation. När Birgitta förstod att hon skulle få 75000 kr från sin försäkring hos Lärarförsäkringar så var det en enorm lättnad. – Att vara sjukskriven för en sån här grej är jobbigt nog i sig och att slippa oroa sig för ekonomin var väldigt skönt. Jag tror att min läkningsprocess gynnades av det faktum att jag kunde läka i lugn och ro och inte behöva gå tillbaka till jobbet i förtid. Pengarna gjorde också att jag kunde jobba halvtid första tiden efter sjukskrivningen, berättar Birgitta.
Mår bra idag Efter transplantationen mår Birgitta idag bra. – Idag mår jag prima! Jag är pigg, frisk och lycklig. Jag orkar vara social, jag är en mer aktiv mamma och sambo. Jag är så tacksam för att någon person tog beslutet att donera sina organ. Jag och min familj och mina vänner tänker ofta på henne (jag vet att det är en kvinna i 50-årsåldern) med stor tacksamhet, avslutar Birgitta.
Lärarförsäkringars sjukförsäkring Lärarförsäkringars sjukförsäkring innehåller en så kallad Diagnosförsäkring, vilket är en ersättning på 75 000 kronor som betalas ut vid svåra diagnoser som exempelvis cancer, hjärtinfarkt, stroke, Motorneuron syndrom, MS, Parkinsons sjukdom, kvarstående men av hjärnhinneinflammation (meningit), Neuroborrelios, kvarstående men av TBE, operation av hjärtats kranskärl, operation av förträngning eller aneurysm i aorta, operation av hjärtklaff, upphörande av njurfunktion, organtransplantation, HIV/AIDS från blodtransfusion eller behandling, dövhet, förlust av arm eller ben, blindhet, förlorad talförmåga eller förlamning.
Att registrera sig som organdonator Enligt organisationen Mer Organdonation, MOD, så fanns det den 1 januari 2016 ett behov av 825 organ i Sverige. I snitt så avlider en person i veckan från väntelistan på grund av bristen på organ. Trots att 85 procent av svenskarna säger sig vara positiva till att donera organ så har endast 40 procent gjort sin vilja känd. Av de 90 000 personer som avlider varje år i Sverige är det endast ca 150 personer som blir donatorer efter sin bortgång. Den siffran behöver öka för att de som står på väntelistan skall få en andra chans.
Du registrerar dig som donator genom att anmäla dig till donationsregistret, det enda register där sjukvården kan se din vilja. Du anmäler dig på: www.socialstyrelsen.se/donationsregistret. Ladda ner ett digitalt donationskort via www.merorgandonation.se. På samma sida kan du även läsa mer om organdonation.