Close

Just nu bjuder vi på de 3 första månaderna när du köper Sjukvårdsförsäkring senast 13 maj. Läs mer här.

Gammalt inlägg - kan innehålla inaktuell information

Du kan ha rätt till en ”pension på pensionen”

sun-813711_960_720

Ett nytt pensionsår är här och jag inleder med att ge mig på att beskriva en, enligt mig, svår förmån där det finns många parametrar som kan påverka. Jag syftar på den förmånsbestämda ålderspensionen i den kommunala tjänstepensionen som fastställs på lönedelar över 7,5 inkomstbasbelopp, vilket år 2017 motsvarar en årslön på ca 461 250 kronor, det så kallade ”taket”. Jag kommer att lyfta fram det som kan vara värt att tänka på och därmed beskriver jag inte alla detaljer som finns. Men för dig som vill läsa mer så finns avtalet här.

Förmånsbestämd ålderspension i den kommunala tjänstepensionen Förmånsbestämd ålderspension, eller FÅP som den ofta kallas, redovisas inte på exempelvis Minpension.se då den fastställs först när du avgår från din tjänst efter 61 års ålder. För att kunna utföra en slutlig beräkning behöver därmed ditt avgångsår fastställas. Det året blir då beräkningsåret. Det senaste beräkningsåret som kan användas är året du fyller 65 år. Du kan självklart arbeta vidare till 67, men löner efter 65 år beaktas inte för FÅP. Därför kan det ibland bli en så kallad livränta istället för förmånsbestämd ålderspension Om du avgår innan 61 års ålder har du lämnat avtalet innan pensioneringsperiodens nedre gräns och då kan du istället ha rätt till en livränta. Det kan även bli så att du inte har rätt till förmånsbestämd ålderspension trots att du slutar efter 61 års ålder och det sker i de fall du avgår men avstår uttag av tjänstepension direkt, det räcker med några dagar faktiskt. Detta kan många gånger vara mindre fördelaktigt än att ta ut pensionen som en direktpension. Mitt råd är att begära prognoser från arbetsgivaren innan en tjänst avslutas och att din anställning exempelvis fortgår till den 31 maj om pensionsuttag påbörjas den 1 juni, dvs. utan lucka mellan aktiv tjänst och pensionsuttag.

En liten fallgrop att se upp med!

Blir pensionen alltid högre ju längre jag jobbar? Den behöver faktiskt inte bli det för just denna pensionsförmån då det är en lönekedja som fastställer din genomsnittliga lön innan beräkningsåret. Har du haft löner som svängt, kanske några riktigt höga och några lägre, kan det var värt att utföra prognoser för flera olika uttagsår efter 61 års ålder. Därmed kan du hitta vilket år som ger din högsta snittlön.

Så här fastställs din genomsnittliga lön Då beräkningsåret har fastställts ska den genomsnittliga lönen beräknas, det som i pensionsavtalet benämns pensionsunderlag (PU).

Nedan följer ett exempel då beräkningstidpunkten/avgångsåret är 2017

Beräkningsår                     2017 Buffertår                             2016

I normalfallet beaktas inte dessa ovanstående år. Buffertåret är ett så kallat reservår om lön saknas i nedanstående kedja om sju löner. Därmed påverkas inte förmånsbestämd ålderspension om du går ner i sysselsättningsgrad dina sista två år, dock sker en reducering på intjänandet till övriga pensionsförmåner.

Nedanstående år används som underlag och dina två sämsta år stryks bort (markerade med X i exemplet) och återstående utgör ett genomsnitt. Varje års pensionsgrundande lön är i förhållande till prisbasbeloppet.

2015
 X 2014
2013
2012
2011
 X 2010
2009
Det är ditt pensionsunderlag (PU) som måste överstiga snittkravet, därmed räcker det inte att du har lön över ”taket” enstaka år.

Med denna beräkningsmetod hoppar åren fram ett steg då beräkningsåret ändras från exempelvis 2017 till 2018. Kanske blir då 2016 exempelvis högre än 2013. Det är därför bra att begära prognoser med olika avgångsår efter 61 års ålder och detta är något som är bra att börja titta på vid fyllda 60. Planera din pension i god tid.

Det är viktigt att du är medveten om att din pension kan slå olika beroende på när du väljer att ta ut den. Prognoserna från din arbetsgivare kommer att vägleda dig, våga fråga!