Close

Hur du väljer rätt livförsäkringsbelopp

En livförsäkring skaffar du inte i första hand för din egen skull utan för dina närmaste, de som behöver dig mest. Den kan till exempel göra det möjligt för din familj att bo kvar i huset eller lägenheten om du skulle avlida. Lever du tillsammans med någon är det viktigt att ni har varsin livförsäkring så att ni skyddar varandra, eventuella barn och den gemensamma ekonomin. Därför kan du även medförsäkra eventuell make/maka och sambo.

Du väljer själv en ersättningsnivå som passar din livssituation. Från 500 000 som är grundbeloppet, till 3 miljoner kronor. Men hur tänker man för att välja en ersättningsnivå, alltså ett livförsäkringsbelopp, som passar ens livssituation? Vi har pratat med en av Lärarförsäkringars experter på området, vår pensionsrådgivare Christian Olsson.

Om man inte har en livförsäkring idag, men vill teckna en, hur kan man tänka för att välja rätt belopp? – Ett vanligt upplägg är att man har en varsin livförsäkring där man täcker upp för sin andel av familjens lån, vanligtvis hälften var. Dock så får man också tänka på att om en av de försäkrade tjänar mer, så ta med även det i beräkningen. Man täcker då upp för att större delen av lånet kan lösas om den högavlönade går bort. Exempelvis kanske man kan ha en livförsäkring för den högre avlönade på 60 procent av lånets storlek, säger Christian.

Vad mer än lån kan vara bra att ta med i beräkningen för att välja rätt livförsäkringsbelopp? – Många räknar in efterlevandepension som ett skydd som går in om något händer. Så är det ju också, men även om den faller ut så täcker det kanske inte inkomstbortfallet efter den avlidne. Man måste ta höjd för att en familj med exempelvis två vuxna och två barn helt plötsligt kan bli utan en av inkomsterna. Man bör därför täcka upp till exempel ytterligare en skattad årslön. Tjänar ena parten exempelvis 25 000 kronor efter skatt varje månad, så kan man förslagsvis tänka att man lägger på 12 månadslöner, alltså 300 000 kronor på den personens livförsäkring, menar Christian.

Något mer som är bra att tänka på? – Juridiken, den går hand i hand med detta. Behövs äktenskapsförord eller ett samboavtal? Finns det särkullbarn? I så fall är det viktigt att se över sina avtal. Hjälp finns att få via vår samarbetspartner Stance. Avtalet vi kan erbjuda med dem är klockrent. Istället för normala priset (990-1490 kronor) så betalar medlemmar i Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund 500 kronor för ett distansavtal. Ett exempel är sambos med varsitt särkullbarn. Det kan bli väldigt krångligt om en går bort. Man vill inte hamna i situationen att behöva flytta för att man missat att skriva ett av avtalen, avslutar Christian.

Lärarförsäkringars livförsäkring Livförsäkringen betalas ut till dina anhöriga om du avlider. Storleken på ersättningen beror på om du tecknat något tillval och hur gammal du är. Utan tillval är ersättningen 500 000 kronor. Med tillval kan ersättningen bli upp till 3 miljoner kronor. Försäkringsbeloppet minskar från och med 55 års ålder, men blir aldrig lägre än hälften av det ursprungliga dödsfallskapitalet. Har du barn under 20 år minskar inte beloppet.

Om du är under 42 år: Teckna livförsäkring utan hälsodeklaration t.om. 28 februari 2018 Du som inte redan har en livförsäkring kan teckna livförsäkring för både dig själv och eventuell medförsäkrad (make/maka/sambo/registrerad partner) så länge ni är fullt arbetsföra (kontakta kundservice på 0771-21 09 09 för definition och för att teckna) samt under 42 år. Sista datum för att teckna livförsäkring under kampanjen är 28 februari 2018.

Läs mer om Lärarförsäkringars livförsäkring Mer om Lärarförsäkringars samarbete med juristbyrån Stance

(Obs: inlägget är ursprungligen skrivet 2017, men uppdaterat 2018 med aktuella belopp samt kampanjinformation).