Close
Till huvudinnehåll

Förlängt erbjudande: Vi bjuder på de 3 första månaderna när du köper Sjukvårdsförsäkring senast 16 maj. Läs mer här.

Gammalt inlägg - kan innehålla inaktuell information

Några sommarfaror – och hur du undviker dem

Sommartider. För många den allra bästa tiden på hela året: ledigt, tända grillen och dopp från bryggan. Som alla andra årstider så medför tyvärr sommaren även risker. Som tur är går dessa risker ofta att på ett ganska så lätt sätt att förebygga.

1. Fästingar Fästingen lever normalt av att suga blod från större djur, till exempel rådjur, men kan också sätta sig på människor. I väntan på en potentiell värd sitter de ofta på högt gräs och liknande växter.  Förra året, 2017, anmäldes fler fall av fästingöverförd virusorsakad hjärninflammation, TBE, än något tidigare år, visar en sammanställning från Folkhälsomyndigheten. De anser att det nu är hög tid för personer som vistas i riskområden att ta ställning till vaccination mot TBE, enligt rekommendationerna från landstingens smittskyddsenheter.

Undvik fästingbett. Minska sannolikheten att få en fästing genom att klä dig exempelvis i långärmad skjorta och långbyxor instoppade i strumpor eller stövlar. Ljusa kläder gör det enklare att upptäcka fästingen. Myggmedel kan även skydda mot fästingbett. Stryk medlet på hela den yta du vill skydda. Om du varit i områden där fästingar finns så gå noggrant igenom hela kroppen och leta efter fästingar, både de som kryper på huden och de som hunnit bita sig fast. Blir du biten av en fästing är det bra att hålla utkik efter symtomen på borrelia, speciellt en röd fläck runt stället där fästingen suttit. Upptäcker du en sådan så uppsök läkare. Folkhälsomyndigheten rekommenderar enligt ovan vaccin mot TBE om du vistas i riskområden.

2. Ormbett Bett av giftorm i Sverige sker i huvudsak av huggormar och varje år inträffar uppskattningsvis cirka 300 bett av huggorm. Vanligtvis finns huggormen längs med kusterna och dyker framförallt upp sommartid, efter att ha legat i dvala under vintern och tidiga våren. Huggorm är den enda giftiga art som förekommer naturligt i landet och dess bett kan i värsta fall leda till dödsfall, även om det är väldigt ovanligt.

Undvik ormbett. Ormar tycker om sly, buskar, rishögar och hål under husgrunder. De tycker inte om öppna ytor med kortklippt gräs. Ibland kan man se dem ligga och sola på varma stenar i skogen. Undvik att röra eller försöka plocka upp ormar. Stövlar och långbyxor skyddar fötter och ben ganska bra. Har du ormar på tomten räcker det oftast inte att bara flytta på dem, de kommer i så fall snabbt tillbaka. Röj hellre undan bråte som de kan gömma sig i, håll gräset kort, täpp igen hål och gropar under huset, gör området oattraktivt även för gnagare, utan föda kommer ormen att flytta.

3. Grilla försiktigt I många delar av landet råder just nu (i juni 2018) eldningsförbud. Eldningsförbud utfärdas av kommunen eller länsstyrelsen och innebär att det är förbjudet att elda utomhus. Grillning är i samband med detta endast tillåtet på anvisad plats. Varje år skadar sig samtidigt ungefär femhundra personer allvarligt vid grillning, de flesta är under 20 år.

Undvik skador när du grillar. Många av grillskadorna sker under påverkan av alkohol. Brännskador är den vanligaste skadan. Man tar i till exempel heta galler och verktyg eller trampar på het grillkol eller engångsgrillar. Flera skador uppstår genom att man blåser på glöden eller på annat sätt får heta flagor i ögonen. Bra är att kontrollera om det råder eldningsförbud på den plats du tänkt grilla. Det får du ofta reda på via din kommuns webbplats. Använd aldrig bensin, etanol, metanol eller T-sprit. Ha uppsikt på små barn så att de inte springer in i eller på grillen. Ställer du en engångsgrill i gräset kan det lätt ta eld i gräset. Lämna aldrig en grill som inte brunnit ut utan uppsikt. Släng heller inte heta engångsgrillar i sopkorgar. Tänk på att alltid ha vatten i närheten för att kunna släcka en brand. Kontrollera tätheten i gasolgrillar, gasolslangar och att sladdar och kontakter i elgrillar är hela.

4. Matförgiftning Vanligtvis beror magsjuka på en virusinfektion i kroppen. Det smittar lätt och ofta drabbas flera i familjen eller i bekantskapskretsen med bara några dagars mellanrum. En annan orsak till magsjuka kan vara att man har ätit mat som blivit dålig. Ungefär hälften av alla matförgiftningar beror på restaurangmat och ungefär hälften av hemlagad mat.

Undvik matförgiftning. För att minska riskerna är det bra att tvätta händerna innan du äter eller handskas med mat, samt när du varit på toaletten. Du kan komplettera handtvätt med handsprit och desinficerande våtservetter för att ytterligare minska risken. Är du utomlands så drick vatten på flaska och undvik isbitar. Håll dig även till mat som är genomstekt (extra viktigt med kyckling) eller kokt och varm. Undvik rå mat med undantag av frukt och grönsaker som kan skalas. Se upp med mjukglass och kulglass - men pinnglass brukar gå bra. Bakterier trivs i värme och fukt. Se därför till att snabbt kyla maten, gärna i kallt vattenbad, och sätta in den i kylskåpet. Låt inte stora grytor stå kvar på spisen och kallna. När du ska värma upp mat, gör det ordentligt. Hettar du upp den till mer än 70 grader dör de flesta bakterierna. Byt ofta disktrasa och kör den gamla i diskmaskinen. Handla maten sist om du gör ärenden. Eftersom det är varmt i bilens baklucka på sommaren, är det bra att ta med kylväska till fisk och kött.

5. Algblomning När växtplankton, mikroskopiskt små alger, förekommer i stora mängder brukar man kalla fenomenet för algblomning. Algerna grumlar eller färgar vattnet och bildar ibland tydliga ansamlingar på ytan. Vissa algblomningar, särskilt under sommaren, består av arter som kan producera gifter och som kan innebära hälsorisker.

Undvik att bli sjuk. Vanligtvis krävs det större mängder vatten än en kallsup för att bli dålig, men avvakta och var uppmärksam på symptom. För vuxna människor är risken normalt liten att drabbas av förgiftning. Barn, speciellt småbarn, får lättare i sig vatten och bör därför hållas ifrån vatten med algblomning eller under uppsikt. Det kan gå bra att bada i vatten med algblomning, men se till att inte svälja något vatten och att gärna duscha efteråt. Det finns alltid risk att drabbas av exempelvis hudirritationer eller andra problem. De första symptomen vid förgiftning är likartade hos människa och djur: illamående, kräkningar, diarré och eventuellt feber. Man kan även drabbas av hudirritationer och ögonbesvär. Om du får uppvisar något av symptomen bör du ta kontakt med läkare. Alggifterna förstörs inte av kokning, så tänk på att inte koka t.ex. potatis i vatten med algblomning. Vissa alggifter kan även ansamlas i musslor som livnär sig på plankton, detta är främst ett problem på västkusten.

6. Solen Nu är sommaren här och efter en mörk och kall vinter kan det vara lätt hänt att ge sig ut i solen utan att tänka på eventuella konsekvenser och risker.

Hur du kan sola säkrare. Måttliga doser sol är nyttigt men solbrännan många kämpar för att skaffa är egentligen ett försök av huden att skydda sig mot solljusets skadeverkningar i cellerna.  Det viktigaste är att man försöker undvika att bränna sig när man börjar vistas ute i solen. Ju fler gånger man bränner sig desto större blir nämligen risken för malignt melanom. Det bästa sättet att skydda sig mot solen är att inte vistas i solen med bar hud, utan hålla sig i skuggan och använda luftiga kläder och solhatt som skydd. När man vistas utomhus är det bra att använda solkräm med hög solskyddsfaktor som skyddar mot både UVA- och UVB-strålning. Eftersom molnen släpper igenom hälften av solens strålning är det bra att använda solskydd även en mulen sommardag. Mellan klockan 11 och 15 är den ultravioletta strålningen som mest intensiv. Var extra försiktig med solen utomlands, i fjällen och till sjöss. Tänk på att snö, sand och vatten reflekterar solljuset.

7. Inbrott Man kan aldrig skydda sig helt från tjuven, men det finns flera knep som kan hålla ovälkomna besökare borta från ditt hem.

Hur du minskar riskerna. Lås alltid ytterdörren när du lämnar bostaden. Tjuvar kan känna på dörrar oavsett om du är hemma eller inte. Goda grannar och några enkla säkerhetsåtgärder kan också avsevärt minska riskerna för inbrott. Att engagera sig i grannsamverkan har god effekt mot bostadsinbrott och andra brott. Se över fastighetens skydd från porten till din lägenhetsdörr, till exempel lås och larm. Ta även för vana att låsa dörren även om du är hemma. Ställ säkerhetskrav om en närbelägen byggnadsställning uppförs eftersom inbrottsrisken höjs. Sträva efter att skapa insyn, undanröj buskar, plank eller dylikt. Markera gärna vidtagna säkerhetsåtgärder med väl synlig skylt. Var uppmärksam mot okända personer i fastigheten och släpp inte in obehöriga i trapphuset. Om möjligt, skylta inte med värdeföremål så som datorer, platt-tv och dylikt och förvara övriga värdeföremål på säker plats.

8. Klippa gräset Varje år skadas tusentals människor när de klipper gräset. I en undersökning som försäkringsbolaget IF gjort så konstateras att nästan en av tio trädgårdsinnehavare brukar klippa gräset i så kallade foppatofflor. Två procent klipper istället gräset "oftast barfota".

Hur du kan skydda sig. Ett par vanliga orsaker till olyckor vid gräsklippning är exempelvis när gräset klipps i uppförsbacke och klipparen rullar ned över foten. Eller att man halkar i blött gräs och drar med sig gräsklipparen över benen. Det är också vanligt att man tar bort gräs eller grenar under gräsklipparen utan att komma ihåg att stänga av den först, vilket i vissa fall har lett till amputerade fingrar. Gräsklippning är en farlig syssla och man bör inte klippa utan grova skor på fötterna. Klokt är även att investera i en gräsklippare med "dödmansgrepp" som stängs av när man släpper handtaget.

Källor Informationen har vi hämtat från bland annat 1177  Vårdguiden, Netdoktor.se, Dinsäkerhet.se, barnakuten.nu, IF, Internetmedicin.se, SMHI, Länsstyrelsen, Folkhälsomyndigheten, Polisen, Läkartidningen och Apoteket.se