Nyheter från bloggen
Alla inläggGammalt inlägg - kan innehålla inaktuell information
Få skidhjälmar skyddar tillräckligt bra mot hjärnskakning

Vår samarbetspartner Folksam har testat 14 av de vanligast förekommande skidhjälmarna på den svenska marknaden. Testet visar att bara tre hjälmar skyddar bra mot hjärnskakningar.
Både vanliga hjälmar samt två tävlingshjälmar för barn och vuxna testades. Hjälmen Everest Alpine MIPS fick bäst resultat och utses därför som bäst i test av Folksam.
– Närmare 80 procent av svenska skidåkare använder hjälmar men våra tester visar att merparten av hjälmarna inte skyddar tillräckligt bra mot hjärnskakningar. Bara i två av 14 testade hjälmar var risken för hjärnskakning under 50 procent, säger Helena Stigson, forskare Folksam.
Folksam har sedan 2012 utfört hjälmtester av cykel-, skid- och ridhjälmar för att hjälpa dig att välja en säker hjälm och för att påverka hjälmtillverkare att göra säkrare hjälmar. Andelen cykel- och skidhjälmar med rotationsskydd har under denna period ökat kraftigt. I årets skidhjälmstest har 10 av 14 hjälmar någon typ av rotationsskydd.
– Det som står ut i testet är att hjälmar som har rotationsskydd i form av MIPS får generellt bättre resultat än de hjälmar som inte har den typen av skydd. För det andra så ser vi att tävlingshjälmarna POC Skull Orbic X SPIN och Sweet Protection Volata MIPS har en betydligt bättre stötupptagning. Detta visar att det finns en potential att utveckla säkrare hjälmar i framtiden, säger Helena Stigson.
Läs mer om testet på Folksams hemsida.
- Köp en hjälm som passar ditt huvud och som sitter skönt utan att ha mössa under
- Hjälmen ska sitta så den täcker pannan ner mot ögonbrynen och även nacken
- Hjälmen ska alltid vara knäppt när du åker – glöm inte att spänna hakremmen så att hjälmen sitter ordentligt på plats
- Du ska kunna få in ett finger mellan hakremmen och hakan
- Om du köper en skidhjälm ska den vara CE-märkt - märkningen är EN 1077
- Hjälmar med rotationsskyddet MIPS ger extra skydd mot huvudskador
- Om du köper till ett barn, köp inte en för stor hjälm som barnet ska växa i – risken är då att hjälmen glider åt sidan om barnet ramlar
- Hjälmen ska helst inte ha några kraftiga designlinjer, utan vara rund och mjuk i formerna