Nyheter från bloggen
Alla inläggGammalt inlägg - kan innehålla inaktuell information
Lämna inte husdjuren i bilen

Varje år får veterinärer behandla hundar och katter som fått värmeslag när de lämnats kvar i bilen. Även låga temperaturer kan snabbt bli plågsamma, eftersom både hundar och katter är mycket mer känsliga för värme än vad vi människor är. Nedan har vi samlat viktig information från vår samarbetspartner Sveland Djurförsäkringar.
- Lämna aldrig din hund i bilen. De är mer känsliga för överhettning än vi människor, vilket beror på att hundens kroppstemperatur regleras genom ventilation via munnen och tungan. Därför behöver de frisk luft i större utsträckning. Tecken på att hunden har drabbats av värmeslag är att den hässjar (snabb ytlig andning), dreglar eller har feber, torra klibbiga och röda slemhinnor, hög puls och i allvarligare fall andningssvårigheter, kräkningar och slutligen koma, säger Per Josefsson, veterinär på Sveland Djurförsäkringar, i en artikel.
Tänk på att temperaturen snabbt kan stiga i en varm bil, även om du parkerar i skuggan. Om du och din fyrbenta vän ska åka bil när det är varmt ute är det bra att ha en kyldyna i bilen för att motverka värmen.
Får krossa ruta Om du ser ett djur som lider svårt i en bil är det lagligt att ta till nödvärn och krossa rutan. Är situationen mindre akut bör du kontakta polisen som sedan hanterar ärendet. Djurägare som lämnar sina djur i en varm bil kan riskera att åtalas för djurplågeri.
Så behandlar du värmeslag:
- Kontakta omedelbart veterinär.
- Kyl hunden med kallt vatten på huvud och kropp, lägg kalla våta handdukar i hundens armhålor och linda in trampdynorna. Byt handdukarna ofta.
- Ge hunden vatten att dricka och massera benen för att underlätta cirkulationen.
- När kroppstemperaturen sänkts till ungefär 39,5 grader ska man sluta kyla hunden för att undvika för snabb nedkylning.
- Ta hunden till veterinär vid akuta fall då den då ofta behöver få dropp. Veterinären tar även blodprov för att bland annat kontrollera lever- och njurfunktion.