Nyheter från bloggen
Alla inläggGammalt inlägg - kan innehålla inaktuell information
Ta hand om katten i vinter

På vintern får katter tjockare päls som hjälper till att hålla temperaturen när det är kallt. Men även katter kan frysa och vid riktigt låga temperaturer riskerar de till och med att fara illa. Här har vi samlat några tips, från vår samarbetspartner Sveland Djurförsäkringar, på vad du som kattägare kan tänka på för att ta hand om din misse när kylan kommer.
Var uppmärksam på utekatten Har du en utekatt är det viktigt att du är uppmärksam på när den signalerar att den vill komma in och värma sig. Har du inte möjlighet att vara hemma och släppa in din katt kan du installera en kattlucka eller göra iordning en varm och isolerad plats på ett skyddat ställe under tak, till exempel i ett garage. Lämna aldrig en katt ensam ute i kylan utan att den själv kan ta sig in eller söka skydd. En katt som blir kraftigt nedkyld under lång tid riskerar att få förfrysningsskador på både öron, svans och trampdynor.
Se upp med glykol Det är inte bara kylan som kan ställa till det för missarna under vintern. Glykol som finns i kylarvätska kan slickas upp från marken och orsaka förgiftning hos både katt och hund. Det räcker med mycket små mängder för att katten ska bli rejält dålig och i värsta fall dö. De vanligaste symptomen på glykolförgiftning är bland annat kräkningar, flämtningar, trötthet och vinglighet. Om du misstänker att ditt djur fått i sig glykol ska du kontakta veterinär direkt.
Fler tips:
- Titta en extra gång i motorutrymmet, under bilen och ovanpå hjulen innan du startar bilen. Katter tycker om att lägga sig och sova i trånga varma utrymmen som dessa.
- Använd gärna ett halsband med reflex på din katt om den är ute när det är mörkt.
- Var extra uppmärksam om du har en väldigt ung eller gammal katt. De kan inte hålla värmen lika bra som andra katter.