Close

Gammalt inlägg - kan innehålla inaktuell information

Minska risken för köksbränder

Bränder som är kopplade till spisen blir allt vanligare och står numera för en tredjedel av alla insatser från räddningstjänsten. Det finns mycket som du själv kan tänka på för att minska risken för att en brand startar. Här har vi samlat några tips från vår samarbetspartner Folksam.

Checklista för köket

  • Rengöra spisfläkten från fett och smuts med jämna mellanrum för att undvika att fettrester i fläktkanalen antänds.
  • Ha alltid uppsikt över spis och ugn när du tillagar mat på hög värme. En vanlig orsak till brand är torrkokning.
  • Ha alltid uppsikt över spis och ugn när du tillagar mat på hög värme.
  • Installera en spistimer eller en spisvakt som automatiskt stänger av spisen innan en brandfarlig situation uppstår.
  • Skaffa en timer till hushållsapparaterna.
  • Damma av både kyl och frys minst en gång om året.
  • Låt inte torktumlare, tvätt- eller diskmaskin vara på när du går hemifrån.
  • Torka aldrig kläder på element eller bastuaggregat.
  • Ta för vana att dra ut stickkontakten när du använt brödrosten och strykjärnet.
 

Om det börja brinna vid matlagning:

  • Släck brinnande matfett med ett lock eller en plåt.
  • Försök aldrig släcka en sådan brand med vatten.
  • Dra undan kastrullen och stäng av plattan.
  • Låt stå en stund så minskar risken att branden tar sig igen.

Om du häller vatten i en brinnande kastrull börjar vattnet koka och förvandlas omedelbart till ett stort moln av het ånga. Om det är olja eller fett som brinner river ångan med sig den brinnande oljan och kastar i väg den åt alla håll. Då sprids branden snabbt i hela köket och du själv kan få svåra brännskador.

Mer läsning Skydda ditt hem mot bränder Så testar du din brandvarnare Så använder du en brandfilt