Close

Gammalt inlägg - kan innehålla inaktuell information

Det okända innehållet i din hemförsäkring

Din hemförsäkring innehåller mer än du tror. Att den gäller för dina ägodelar om en skada inträffar i hemmet vet de flesta. Men försäkringen innehåller mer än så. Några exempel på saker som ingår är ett skydd när du flyttar, ett bortaskydd som gäller för dina saker utanför hemmet och ett skydd om du drabbas av ID-stöld. Här berättar vi mer om några saker som ingår i hemförsäkringen som du kanske inte kände till.

Bortaskydd
På annan plats än det försäkringsställe som anges i försäkringsbeskedet (hemmabostaden) är skyddet för personligt lösöre maximerat till 40 000 kronor vid varje skadetillfälle, så kallat bortaskydd. Hemförsäkring Mellan och Hemförsäkring Stor har ett bortaskydd på 80 000 kronor.

Flyttskydd
Om du flyttar räknas både din gamla (ordinarie) bostad och nya (ordinarie) bostad som försäkringsställe en månad från flyttdatum.

Skydd och hjälp vid ID-stöld
Skydd vid ID-stöld ingår i samtliga våra hemförsäkringar. En identitetsstöld kan innebära att en bedragare med hjälp av stulna personuppgifter köper varor och tjänster i ditt namn och för dina pengar. Försäkringen hjälper dig att dygnet runt få hjälpa att förebygga, upptäcka och begränsa skadorna. Dessutom ingår juridisk hjälp för att bli av med oriktiga pengakrav och att radera oriktiga betalningsanmärkningar.

Rättskyddsförsäkring
Rättskyddsförsäkringen gäller för ombuds- och rättegångskostnader om du råkar i tvist som kan leda till rättegång. Rättsskyddet gäller dock inte för tvister som enbart kan prövas av länsrätt, kammarrätt, regeringsrätt eller hyresnämnd. Vissa tvister är undantagna, till exempel skilsmässotvister.

Juridisk rådgivning
Om du behöver juridisk rådgivning får du upp till fem timmar med juridisk rådgivning.

Förstörda livsmedel vid exempelvis strömavbrott
Försäkringen ersätter förstörda livsmedel i frys och kyl till följd av temperaturändring vid strömavbrott eller fel på frysen eller kylen.

Ansvarsförsäkring
Ansvarsförsäkringen gäller om du krävs på skadestånd för person- eller sakskada. Då utreder vi skadeståndsskyldigheten och betalar det skadestånd som du blir skyldig att betala. Försäkringen gäller för privatlivet och täcker alltså inte händelser i samband med yrkesverksamhet. Det finns fler begränsningar, till exempel gäller inte försäkringen om du blir skadeståndsskyldig mot någon medförsäkrad. Ansvarsförsäkringen täcker skadestånd på högst 5 miljoner kronor.

Här kan du läsa mer om Lärarförsäkringars hemförsäkringar