Close

Gammalt inlägg - kan innehålla inaktuell information

Att tänka på när du skaffar livförsäkring

En livförsäkring skaffar du inte i första hand för din egen skull utan för dina närmaste, de som behöver dig mest. Det är en ekonomisk trygghet som till exempel kan göra det möjligt för din familj att bo kvar i huset eller lägenheten om du skulle avlida. Vår pensionsrådgivare Christian Olsson tipsar om vad som är viktigt att tänka på när du ska skaffa en livförsäkring.

Om du lever tillsammans med någon är det viktigt att ni har varsin livförsäkring så att ni skyddar varandra, eventuella barn och den gemensamma ekonomin. Därför kan du även medförsäkra eventuell make/maka eller sambo. Du väljer själv en ersättningsnivå i försäkringen, ett så kallat livförsäkringsbelopp, som passar din livssituation. Utan tillval är livförsäkringsbeloppet 500 000 kronor. Med tillval kan ersättningen bli upp till 3 miljoner kronor.

Hur kan man tänka för att välja rätt livförsäkringsbelopp?
– Ett vanligt upplägg är att man har varsin livförsäkring där man täcker upp för sin andel av familjens lån, vanligtvis hälften var. Om en av de försäkrade tjänar mer än den andra så kan man dock behöva täcka upp även för det, så att en större del av lånet kan lösas om den högavlönade går bort. Exempelvis kan man ha en livförsäkring för den högre avlönade på 60 procent av lånets storlek, säger Christian.

Förutom lån, vad är bra att ta med i beräkningen när man väljer belopp?
– Många räknar in efterlevandepension som ett skydd om något händer. Men även om den faller ut så täcker den kanske inte inkomstbortfallet efter den avlidne. Man kan därför täcka upp så att livförsäkringsbeloppet till exempel innefattar ytterligare en skattad årslön. Tjänar ena parten 25 000 kronor efter skatt varje månad så kan man lägga på 12 månadslöner, alltså 300 000 kronor på den personens livförsäkring, föreslår Christian.

Läs om Lärarförsäkringars livförsäkring här

Tips! Ta hjälp av en expert
Vill du ha hjälp att se över ditt försäkringsinnehav eller hur du kan tänka kring livförsäkringsbelopp så kan du boka en kostnadsfri rådgivning med någon av våra duktiga kundrådgivare. Se lediga tider och boka här.