Close

Har du fått e-post från Sveriges Skolledare om din avisering i mars? Läs mer här.

Gammalt inlägg - kan innehålla inaktuell information

Har du en säker cykelhjälm?

Vår samarbetspartner Folksam har i år testat 9 cykelhjälmar för barn och 15 cykelhjälmar för vuxna. Priset på hjälmarna i testet varierar från 430kr till 2700 kr och resultatet visar tydligt att priset inte alltid är avgörande för hur bra en hjälm skyddar.

Både bland barnhjälmarna och hjälmar för vuxna finns de två billigaste hjälmarna med bland de hjälmar som fått Folksams utmärkelsen Bra val. Bra val innebär att hjälmarna är över 15 procent bättre än genomsnittet i testet.

De sämsta jämfört med de bästa Om en av de sämsta jämförs med en av de bästa är det över fyra gånger så hög risk att drabbas av en hjärnskakning. Detta trots att båda hjälmarna är utrustade med rotationsskydd, det vill säga det är ingen garanti att en hjälm med rotationsskydd ger lägre belastning på hjärnan.

Bra val Barnhjälmarna Biltema Skate-/cykelhjälm barn MIPS och Lazer Gekko MIPS samt vuxenhjälmarna Scott Arx Plus och Specialized Align II får Folksams utmärkelse Bra val och ger ett mycket bra skydd mot alla typer av islag.

Mer läsning Se testet för vuxenhjälmar här Se testet för barnhjälmar här