Close

Gammalt inlägg - kan innehålla inaktuell information

Den första tiden med valpen

Det är mycket att ha koll på under den första tiden tillsammans med valpen. Här har vi samlat några tips och råd, från vår samarbetspartner Sveland Djurförsäkringar, på saker som kan vara bra att tänka på. 

Hantering och hälsa
Ta för vana att känna igenom valpen då och då och vänj den försiktigt vid att bli hanterad. Titta i öronen, munnen, på tassarna, och känn igenom kroppen. Ytterligare ett tips är att ta tempen på din valp när den är frisk. Normalt sett ligger kroppstemperaturen på 38-39 grader hos en hund. Att veta hur din valp ser ut, beter sig och känns när den är frisk är till stor hjälp om den någon gång blir sjuk.

Tandborstning och kloklippning är ytterligare två viktiga saker du måste vänja valpen vid. När den har fått sina permanenta tänder är det viktigt att hålla dem rena för att förebygga olika tandsjukdomar och tandsten. Då kan det underlätta att ha tränat på tandborstningen redan från start. Klorna behöver klippas ungefär en gång i veckan. Hundar är ofta väldigt rädda om sina tassar eftersom en skadad tass i det vilda betyder att man riskerar att hamna efter sin flock. Du och din valp behöver successivt bygga upp ett förtroende där du får lov att hantera tassarna och klippa klorna.

Rumsrenhet
Rumsrenhetsträningen börjar så fort ni kommer hem. En del valpar blir snabbt rumsrena, och för andra tar det längre tid. Valpen behöver kissa ungefär en gång i timmen den första tiden. En bra riktlinje är att ta ut den varje gång efter sömn, mat eller lek. Ta gärna ut valpen till samma ställe varje gång, då kommer den snart börja att koppla ihop just det stället med toalettbesök.

Du kan ibland se på valpen när den behöver göra sina behov. Då blir den orolig, går runt och nosar och försöker hitta en bra plats att kissa eller bajsa på. Valpar har inte förmågan att hålla sig, därför är det bäst att lyfta upp valpen och bära ut den till rätt plats. Beröm lugnt när den gör vad den ska på rätt ställe. Däremot ska du aldrig skälla på eller straffa en valp som kissar eller bajsar inomhus. Torka bara lugnt upp olyckan och se till att vara beredd nästa gång.

Ensamhetsträna
När valpen fått göra sig ordentligt hemmastadd ska du börja vänja den vid att bli lämnad ensam korta stunder. Börja i små steg med att bara gå till ett annat rum en liten stund. Stäng dörren eller använd kompostgaller som avskiljare. Efter ett tag kan du lämna den ensam hemma i några minuter, kanske när du ska kasta soporna, hämta posten eller gå ned till tvättstugan. Öka sedan successivt tiden lite åt gången. Gör ingen stor sak av att du går eller kommer tillbaka, var bara som vanligt. Om valpen sover när du går ska du inte väcka den.

Kom ihåg att inte ens en vuxen hund ska lämnas ensam mer än ett par timmar om dagen.

Miljöträning och socialisering
Börja tidigt med att vänja valpen vid olika ljud, människor, situationer och underlag. Att delta i en valpkurs tillsammans är jättebra, även om du har haft hund förut. Träffa snälla människor i blandade åldrar och med olika attribut, till exempel någon med glasögon, skägg, rullstol, paraply och så vidare. Låt valpen gå på flera sorters underlag som gräs, asfalt, grus, sand och olika typer av golv. Angående hundmöten är det bra att träna valpen på att träffa andra hundar, men med det sagt måste ni inte hälsa på varenda hund ni möter. Välj istället ut ett par snälla och stabila hundkompisar som valpen får leka med.

Träna också på att vistas i olika miljöer med din valp. Besök både stadsmiljö och landsbygd tillsammans. Öva på att åka hiss, buss, bil och tåg. Att gå i trappor är inget en valp ska göra mycket, men det skadar inte att testa på ett par trappsteg ibland. Låt inte din hund åka rulltrappa, det är lätt att en tass eller en svans fastnar.

Kom ihåg att ta det lugnt i början. Stressa inte och ta miljöträningen i små steg. Allt som är nytt är väldigt uttröttande för den lilla valpen.

Uppfostra valpen
Valpar bits, skäller, hoppar på folk och tuggar på saker. Det är ett helt naturligt beteende och deras sätt att undersöka världen. Det är din uppgift att berätta för valpen vad den får och inte får göra. Istället för att fya din valp när den biter på fingrar, möbler eller skor kan du snällt men bestämt ta bort den och avleda den genom att erbjuda något den faktiskt får lov tugga på, till exempel en leksak eller en tuggpinne. Det räcker inte med att göra det här en gång, utan det krävs konsekvens och tålamod innan valpen förstår. Belöna alltid din valp när den gör något bra!

Är ni flera i familjen är det en bra idé att prata ihop er innan och bestämma vilka regler ni ska ha för hunden. Vilka möbler får den vara i? Kommer tiggande tillåtas? Här gäller det sedan att vara konsekvent med den nya familjemedlemmen.