Close

Gammalt inlägg - kan innehålla inaktuell information

Cykelstölder nära hemmet ökar

Hos vår samarbetspartner Folksam anmäldes 21 000 cyklar stulna förra året. Det är en ökning med hela 21 procent jämfört med året innan. Statistiken visar att mer än hälften av alla cyklar som stjäls tas vid bostaden. Folksams genomgång av cykelstölder visar även att allt fler elcyklar stjäls.

Det verkar inte ha någon större betydelse om cykeln är inlåst i ett förråd då Folksams siffror visar att 26 procent av cyklarna som stulits i nära anslutning till bostad var inlåsta. Ännu dystrare är det för elcyklarna, 31 procent var inlåsta i gemensamt utrymme när de stals.  Av de cyklar som stjäls i anslutning till arbetsplatsen är över 20 procent en elcykel.

– Det är svårt att skydda sig helt mot cykelstölder, vilket visar sig då cyklarna stjäls även när de är inlåsta. Det man ska göra är att alltid låsa fast cykeln med ett godkänt lås i ett fast föremål, samt ta med batteriet till elcykeln. Då stoppar man i alla fall tillfällighetstjuven, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam, i en artikel.

Tjuvarna blir mer avancerade och klättrar upp på balkonger, har med vinkelslip för att få loss lås och bryter upp hela cykelställningar. Rapporter visar att tjuvar kommer med lastbilar och lastar in alla cyklar som står parkerade t ex vid busshållplatser. Förhoppningen är att omgivningen börjar reagera mer på cykelstölder då det i dagsläget är mer eller mindre riskfritt att stjäla en cykel. Enligt BRÅ förblir de flesta cykelstölderna ouppklarade, samtidigt som det är ett av de mest vanligt förekommande brotten.

Folksams tips för att förebygga cykelstölder

 • Komplettera cykelns fastmonterade bakhjulslås med ett godkänt U-lås, bygel- eller kedjelås.
 • Sätt låset runt både framhjul och ram och lås fast cykeln i ett föremål som inte går att flytta.
 • Undvik att ställa cykeln på ödsliga eller dåligt upplysta platser.
 • Låt inte cykeln stå ute över natten. Ställ in den i cykelförråd eller garage, om du har tillgång till det. Lås fast cykeln även inomhus/på egen tomt/balkong.
 • Om det är möjligt, ta av sadeln.
 • Stöldmärk din cykel (gärna med märk-DNA) och notera cykelns ramnummer. Tänk också på att id-märka cykeln så att du kan identifiera den om polisen hittar cykeln.
 • Köp inte en misstänkt billig cykel då den kan vara stulen och begär kvitto med namn.
 • Ta med batteriet varje gång du lämnar din elcykel.
 • Lås fast cykeln ordentligt oavsett hur länge du lämnar den utan uppsikt.
 • Visa tydligt att din cykel är stöldmärkt.
 • Sätt dold GPS-sändare på cykeln för att kunna spåra vid en eventuell stöld.