Close

Har du fått e-post från Sveriges Skolledare om din avisering i mars? Läs mer här.

Gammalt inlägg - kan innehålla inaktuell information

Säker bilfärd för hunden

När du ska ta med din hund på en resa eller bara en kort vända till mataffären, är det viktigt att den får en trygg och behaglig bilfärd. Nedan har vi samlat några råd, från vår samarbetspartner Sveland Djurförsäkringar, som kan vara bra att tänka på när du ska åka bil med din fyrbenta vän.

Undvik att ha hunden lös i bilen
Lösa föremål ökar snabbt vikt i hög hastighet. Exempelvis kan en chihuahua som vanligtvis väger runt två kilo, väga drygt 80 kilo vid en krock i 50 km/h. Det är viktigt att hunden sitter säkert i bilen, antingen i en särskild transportbur eller fastspänd med ett säkerhetsbälte anpassat för hundar. Om föraren behöver göra en inbromsning eller en kraftig sväng och hunden är lös i bilen, riskerar föraren att snabbt tappa kontrollen eller få hunden i nacken.

Transportbur
En transportbur gör bilfärden säkrare både för hunden och för bilföraren. Vid en trafikolycka eller en kraftig inbromsning hindrar buren att hunden kastas fram och tillbaka. Om hunden däremot är lös med endast ett galler baktill i bilen, riskerar hunden att flyga ut genom sidorutorna. Det finns godkända krocksäkra burar som är bra att ha hunden i. Krocksäkra burar i bagaget minskar risken för att hunden kläms fast vid eventuell olycka.

Säkerhetsbälte
Det går också bra att använda ett säkerhetsbälte till hunden i bilen. Ett säkerhetsbälte i baksätet gör att hunden sitter säkert vid inbromsning eller krock. Tänk på att det är viktigt att det finns gott om utrymme mellan hunden och sätet framför. Detta för att förhindra att hunden flyger in i bilsätet innan säkerhetsbältet sätter stopp.

Fler föreskrifter och regler kan du läsa på Jordbruksverket.se.