Close

Undvik julfarorna för ditt husdjur

Nu i juletider finns det många frestelser för både katter och hundar som kan vara farliga. Men det finns mycket som du kan göra för att undvika veterinärbesök. Nedan har vi samlat tips, från vår samarbetspartner Sveland Djurförsäkringar, på hur du kan undvika de vanligaste julfarorna.

Farlig julmat att se upp med
Lök: innehåller allicin som är giftigt för både hundar och katter. Symtom är blodbrist, aptitlöshet, diarré, kräkningar, snabb andning, hjärtklappning, röd urin och buksmärtor.

Ojäst deg: kan orsaka alkoholförgiftning. Ett tydligt symtom är att djuret blir alkoholpåverkat.

Choklad: kakao innehåller teobromin som är mycket giftigt. Symtomen är illamående, kräkningar, diarré och inkontinens. Kan leda till epileptiska anfall, inre blödningar och hjärtinfarkt.

Bittermandel: innehåller cyanid som är dödligt för såväl människor som hundar och katter i stora mängder. Symtom är svaghet, illamående, kräkningar och medvetslöshet.

Russin och korinter: kan ge xylitolförgiftning. Hunden och katten reagerar genom kräkningar, diarré, vinglighet och trötthet.

Farligt julpynt att undvika
Paketsnören, glitter och girlanger: kan ge allvarliga skador på mage och tarmar om de sväljs.

Glaskulor: Kan gå sönder och ge sårskador, dekorera med plastkulor istället. Se även upp med växtnäring till julgranen, så att hunden eller katten inte dricker ur julgransfoten.

Adventsljusstakar: kan skada både hundar, katter och hemmet om olyckan är framme, håll därför extra uppsikt över dina husdjur i jul.

Mer läsning
Jul- och nyårstips för husdjuren - Sveland Djurförsäkringar