Close

Gammalt inlägg - kan innehålla inaktuell information

6 av 10 har sökt juridisk hjälp

I ett pressmeddelande skriver Familjens Jurist att allt fler i Sverige söker juridisk experthjälp. De vanligaste frågorna man söker hjälp för är kopplat till arv, testamenten och bouppteckningar. Relationsrelaterade frågor, som äktenskapsförord, samboavtal, skilsmässor och vårdnadstvister kommer inte långt därefter.

Familjens Jurist har, via en undersökning från Kantar Sifo, kartlagt i vilken utsträckning och kring vilka frågor svenska folket använder sig av juridisk experthjälp. I pressmeddelandet skriver Familjens Jurist att 6 av 10 uppger att de någon gång sökt stöd i en juridisk fråga. Behovet av juridisk hjälp ökar ju äldre man blir, men redan i åldern 18–29 år uppger hälften att de någon gång sökt hjälp.

Arv, testamente, arvskifte och bodelning
Hälften av de som sökt stöd eller hjälp har gjort det i frågor som rör arv, testamente, arvskifte och/eller bodelning. Bland kvinnor uppger 61 % att de sökt hjälp för denna typ av frågor, medan motsvarande hos män bara är 49 %.

Relationer
Den näst vanligaste kategorin av anledningar att man söker juridisk hjälp är i samband med relationer. Det kan handla om separation, skilsmässa eller såväl upprättande som tvist kring ett äktenskapsförord eller ett samboavtal. Även vårdnadstvister räknas till denna kategori. Totalt är det 40 % av fallen där man behöver juridisk hjälp som handlar om dessa typer av frågor. Återigen är kvinnorna överrepresenterade, 44 % uppger att det är detta de söker hjälp för medan motsvarande för män är 35 %.

Här kan du läsa pressmeddelandet från Familjens Jurist.

Juridisk rådgivning ingår i Hemförsäkringen
Du som är medlem i Lärarförbundet eller Lärarnas Riksförbund och har Lärarförsäkringars hemförsäkring får upp till fem timmar kostnadsfri juridisk rådgivning genom Familjens Jurist. Du kan exempelvis få hjälp med familje- och arvsrätt eller konsumentköplagen. 

Här kan du läsa mer om hemförsäkringen och den juridiska rådgivningen.