Nyheter från bloggen
Alla inläggGammalt inlägg - kan innehålla inaktuell information
Pollenallergi kan även drabba katter och hundar

För många människor är våren snuvig tid. Men pollenallergi kan även drabba våra katter och hundar. Här har vi samlat tips, från vår samarbetspartner Sveland Djurförsäkringar, på hur du kan motverka allergibesvär hos din pälskling.
Luftburen allergi är inte fullt lika vanligt som födoämnesallergi hos katter, men kan orsaka besvär som klåda, utslag och rodnader. Bland hundar däremot är luftburna allergier som pollen och kvalster den vanligaste typen av allergi.
Pollenallergi katt
Pollenallergin medför ökad känslighet för hud- och öroninfektioner, men de flesta katter kan leva ett härligt liv trots allergin. Ofta uppkommer allergin tidigt, redan när den bara är en liten kattunge. Precis som för människan är det jobbigt med allergi, men hudbesvären går ofta att lindra med hjälp av exempelvis allergimediciner eller olika kortisonpreparat, berättar Per Josefsson, veterinär på Sveland Djurförsäkringar.
Pollenallergi hund
Det är vanligt att allergin uppstår tidigt, ofta redan innan valpen är sex månader. Några tydliga symptom är klåda, till exempel genom att hunden biter eller slickar på sina tassar, rinniga och irriterade ögon samt ibland snuva. Hunden kan också bli irriterad i öronen och på öronlapparna.
Hur förebygger man pollenallergi?
Pollen är svårt att undvika eftersom hundar vistas mycket utomhus. Per Josefsson, veterinär på Sveland Djurförsäkringar, rekommenderar att sätta in allergitabletter vid svårare fall.
- Är besvären svåra går det att sätta in receptbelagda allergitabletter med kortison eller antihistamin efter undersökning och i samråd med veterinär. Några biverkningar med behandling mot pollenallergi är ökad törst och matlust, något som är bra att känna till som ägare. Ibland blir hunden bättre av att badas med ett medicinskt schampo som stillar klådan och återfuktar. På så sätt minskas pollenmängden som hunden kan ta upp genom huden, säger Per.
Hur utreder man hunden?
Du kan ta reda på om din hund är allergisk mot pollen genom ett pricktest eller blodprov hos veterinären. Om hunden visar sig vara allergisk, kan det gå att få fram de exakta allergenerna och på så sätt ta fram ett specialvaccin åt hunden. Detta görs genom hyposensibilisering, en långvarig immunbehandling mot allergi. Hunden utsätts för små mängder allergener och på så sätt vänjer den sig stegvis vid ämnet som orsakat allergin. Då kan hunden bli helt fri från sina besvär.