Nyheter från bloggen
Alla inläggGammalt inlägg - kan innehålla inaktuell information
Så sköter du din hunds tänder

Precis som oss människor kan hundar få problem med tänderna. Förutom att borsta hundens tänder kan du med enkla medel både undvika och förebygga tandproblem. Se tipsen från vår samarbetspartner Sveland Djurförsäkringar här nedan.
Enkel och avgörande hemskötsel – börja i god tid
Det finns ingenting som är så avgörande som den dagliga tandborstningen. Får du till den så är det väldigt liten risk att hunden drabbas av tandrelaterade problem. Dock kan hundraser med väldigt liten mun få problem då tändernas storlek och placering kan ställa till det trots välfungerande rutin kring tandborstningen.
Svelands rekommendation är att man börjar med tandborstning tidigt, gärna redan vid fyra till sex månaders ålder.
Kvarsittande valptänder
När valpen byter tänder vid 4-5 månaders ålder är det viktigt att vara extra uppmärksam. Ibland händer det att den permanenta tanden kommer upp innan mjölktanden lossnat. Om den inte lossnat inom 1-2 veckor bör man uppsöka en veterinär. En tand som inte kommer upp kan orsaka bettfel hos hunden, då de permanenta tänderna kan växa ut i fel position. Mjölktänder som inte lossnar av sig själva kan behöva opereras bort. Kontrollera därför att valpen får alla sina 42 tänder.
Tandlossning
Ett av de vanligaste tandproblemen som hundar drabbas av är tandlossning. Tandlossning börjar med att bakterierna i placket samlas vid tandköttskanten som ger upphov till en inflammation. Inflammationen sprids sedan och de mineraler som finns i saliven gör att tandsten bildas i hundens mun. Tänderna tappar så småningom sitt fäste, blir lösa och måste då dras ut. Förloppet kan vara smärtsamt för hunden. Ett tydligt tecken på inflammation är att hunden luktar illa i munnen. Andra symtom kan vara att tandköttet blir rött och blöder lätt.
Tandsten
Om hunden har drabbats av tandsten är det bäst att få professionell rengöring hos veterinär och sedan underhålla själv med tandborstning.
Tecken på munhälsoproblem är att hunden
- Äter långsamt
- Gnager av sig päls
- Gnuggar kinden mot golvet
- Ögonen eller nosen rinner
- Undviker att tugga på ena sidan
- Hunden luktar illa i munnen
Ha som vana att titta i hundens mun för att snabbare upptäcka ifall något inte står rätt till. En dålig munhälsa påverkar hela hundens allmäntillstånd. En inflammation i en tand kan påverka bland annat lever, njurar och hjärta negativt.
Tänk på
- Daglig tandborstning spelar en avgörande roll för din hunds tandhälsa och därmed livskvalitet. Börja i tid och ge inte upp.
- Säkerställ regelbunden professionell tandrengöring hos veterinären
- Ge hunden lämpliga tuggmotstånd
- Undvik att ge märgben samt lek med tennisbollar