Nyheter från bloggen
Alla inläggFler barn i olyckor med elsparkcyklar

Enligt statistik från Transportstyrelsen har antalet olyckor med elsparkcyklar bland barn ökat från 107 stycken 2020 till 867 olyckor 2023.
En undersökning från Nationella trafiksäkerhetsförbundet (NTF) visar dessutom att många struntar i att använda cykelhjälm och det är inte heller ovanligt att man skjutsar.
Några resultat från NTF:s undersökning:
- 57% av barnen som uppskattades omfattas av hjälmlagen använde inte hjälm.
- 95% av de vuxna och ungdomar från 15 år använde inte hjälm.
- 14% av barnen skjutsade på elsparkcykel trots förbud.
- 6% av de vuxna och ungdomar från 15 år skjutsade på elsparkcykel trots förbud.
- De vanligaste övriga felbeteenden som noterades var vårdslös körning och för hög hastighet utifrån trafiksituation.
Det här gäller för elsparkcyklar
Barn som är under 15 år måste enligt lag använda hjälm oavsett om de cyklar eller åker elsparkcykel. På elsparkcyklar får man inte heller skjutsa någon.
Elsparkcyklar ska köras på samma sätt som andra cyklar. Det innebär att du kan köra på cykelvägar och i viss utsträckning även på bilvägar. Det är inte tillåtet att köra en elsparkcykel på en trottoar eller gångbana.
Elsparkcykeln ska ha bromsar och en ringklocka. Om du kör i mörker ska elsparkcykeln ha fram- och baklyse samt vara utrustad med reflexer.
Är barnen försäkrade?
Alla barn som går i förskolan eller skolan omfattas av en olycksfallsförsäkring genom förskolan/skolan. Men den försäkringen gäller sällan på fritiden, alltså inte på till exempel höstlovet.
För att barnen ska ha ett fullgott skydd dygnet runt är det därför viktigt att ha en egen barnförsäkring. Den gäller även på helger och lov och ersätter skador efter ett olycksfall.
Klicka här för att läsa om Lärarförsäkringars barnförsäkring