Nyheter från bloggen
Alla inläggInget påskägg till husdjuren

Under påsken finns det många frestelser för både katter och hundar som kan vara farliga. Vår partner Sveland Djurförsäkringar ger tips om hur du kan undvika de vanligaste påskfarorna.
Giftig påskmat
Påskägg fyllda med godis och choklad kan utgöra en fara för nyfikna hundar och katter. Chokladförgiftning ger till en början buksmärtor och kräkningar, men kan även ge livshotande skador. I kakao finns det farliga ämnet teobromin som djuren inte klarar av att bryta ned. Ju mörkare chokladen är, desto farligare är den. Genom att hålla godiset borta från husdjuren kan du enkelt minimera risken.
Det finns även andra livsmedel som inte är bra för din hund eller katt. Lök är till exempel en vanlig ingrediens i flera av påskbordets rätter, till exempel i köttbullar och sillinläggningar. Alla typer av lök, såväl rå som tillagad, innehåller allicin. Ämnet kan orsaka skador på djurens lever och andra organ och har man otur kan husdjuren drabbas av allicinförgiftning.
Blommor och lökar
Påskblommor som påskliljor, liljekonvaljer och snödroppar är giftiga för både hundar och katter. Får de i sig någon av blommorna kan det leda till njursvikt och i värsta fall döden.
Om ditt husdjur fått i sig växten är det viktigt att ta sig direkt till veterinären.
Rådgivning alla dagar med Svelands vårdguide
Vårdguiden finns för dig och ditt djur – alla dagar kl. 8-20. Dit kan du vända dig med frågor om katt, hund eller smådjur och få rådgivning av legitimerade djursjukskötare, direkt i mobilen via telefon- eller videosamtal. Om du ringer när tjänsten är stängd kan du välja att bli kopplad direkt till Distriktsveterinärerna.
Det här kan du få hjälp med
Legitimerade djursjukskötare på Svelands Vårdguide hjälper dig att bedöma om du bör uppsöka veterinärvård med ditt djur, eller om det räcker med ett digitalt veterinärbesök, eller om du kan avvakta och vårda ditt djur hemma.
Gör så här:
1. Ring 046-276 92 90.
2. Ange ditt försäkringsnummer alternativt personnumret till personen som står på djurets försäkring.
3. Få rådgivning av en legitimerad djursjukskötare via telefon- eller videosamtal.