Close

Gammalt inlägg - kan innehålla inaktuell information

Angående pensionsavgångar

Något som får anses klart underrapporterat i media är förändringar i befolkningsstrukturen. Befolkningen blir exempelvis ständigt äldre, och dessutom i betydligt högre takt än de flesta antar, och sedan kan man exempelvis observera att de som föddes i den senaste babyboomen nu börjar bli vuxna.

Angående att så många blir äldre så ökar även pensionsavgångarna - via siffror från SCB (Excel-fil) - diagrammen är klickbara för förstoring:

Och inzoomat till perioden sedan 2000:

Antalet 65-åringar har alltså ökat med cirka 44 000 bara sedan år 2000, motsvarande en ökning om cirka 54 procent.

Just ökningen i pensionsavgångarna är också något som vi i kundtjänst tydligt märker av, då många har frågor kring såväl sitt medlemskap i fackförbundet som kring försäkringarna i samband med pension. Det kan alltså vara på plats att reda ut de vanligaste frågorna.

Till att börja med så måste man behålla sitt medlemskap i Lärarförbundet/Lärarnas Riksförbund för att kunna ha kvar försäkringarna via Lärarförsäkringar (lämnar man fackförbundet så avslutas försäkringarna automatiskt månaden efter medlemskapet upphör). Medlemskapet som pensionär kostar 35 kronor per månad i Lärarförbundet och 50 kronor per månad i Lärarnas Riksförbund, och för att anmäla övergången till pensionärsmedlem så kan man kontakta Lärarförbundet på 0770-33 03 03 och Lärarnas Riksförbund på 08-613 27 27.

Gällande försäkringarna så fortsätter olycksfallsförsäkringen och livförsäkringen precis som tidigare, och då all tid som pensionär enligt försäkringsvillkoren räknas som fritid så gäller alltså vår olycksfallsförsäkring dygnet runt efter pensioneringen.

Angående sjukförsäkringen så är ju inte längre månadsersättningen av intresse som pensionär; däremot löper diagnosskyddet vidare, där 50 000 kronor betalalas ut ifall man drabbas av någon av de 20 svåra sjukdomar (bland annat cancer, hjärtinfarkt, stroke, MS, Parkinsons sjukdom). Den månad man sedan fyller 65 år så övergår såväl sjukförsäkringen som diagnosförsäkringen automatiskt och utan hälsoprövning till diagnosförsäkring senior, där 40 000 kronor betalas ut ifall man drabbas av cancer, hjärtinfarkt eller stroke.

Även medförsäkrade i diagnosförsäkringen flyttas automatiskt över till diagnosförsäkring senior när gruppmedlemmen flyttas över; däremot finns inget diagnosskydd i sjukförsäkringen för medförsäkrad (som inte längre kan tecknas), så den avslutas bara när gruppmedlemmen förs över till diagnosförsäkring senior. Diagnosförsäkring senior kan vidare inte tecknas på annat sätt än genom att överflyttas till den från sjukförsäkringen eller diagnosförsäkringen.

Gällande frågor kring pension så är det enklaste, precis som Therese skrivit tidigare, att gå in på minpension.se för att enkelt och överskådligt se pensionsprognosen och också kunna laborera med uttagstidpunkt och utbetalningstid.

Men även som pensionär så gäller alltså olycksfallsförsäkringen utan begränsningar gällande aktivitet - även som pensionär kan man således vara trygg nog att leva livet.