Nyheter från bloggen
Alla inläggGammalt inlägg - kan innehålla inaktuell information
14 tips för en bra pension

I senaste numret av vårt nya kundbrev Kundnytta så genomförde vi en minienkät där resultatet var tydligt: pensioner är det många av våra kunder som vill läsa mer om. Dessutom indikerar en nyligen släppt undersökning att mer än hälften av svenskarna är osäkra på sin tjänstepension. Våra pensionsrådgivare har därför sammanställt några tips om hur man ökar sina chanser att få en bra pension.
1.) Nummer ett, det allra viktigaste: börja spara! Tveka inte. Kom i gång! Bara gör det! Börja spara tidigt, senast kring 30-års åldern. Har du missat det, börja spara NU! Ju längre tid du har på dig att spara desto mer hinner dina pengar växa och ditt sparkapital blir inte lika känsligt för tillfälliga nedgångar på aktiemarknaden.
2.) Målsparande. Bestäm vad du vill göra om ett år, fem år och tio år. Hur mycket pengar behöver du till det? Hur ska du få ihop kapitalet? Kan du öka inkomsterna eller minska utgifterna? Än en gång: börja spara nu!
3.) Logga in på internetbanken och skaffa dig en överblick. Hur mycket går till räkningar, till skulder, till konsumtion och till sparande? Är du nöjd med hur det ser ut? Om inte; bestäm dig för 1-3 saker du vill förändra. Glöm inte att belöna dig själv när du har lyckats. Börja gärna med de största utgiftsposterna – där kan du snabbare få loss mer pengar genom en begränsad insats.
4.) För att få chans till en bra värdeutveckling måste du ta risk. Aktiefonder har en högre risk än räntefonder, de varierar i värde men samtidigt förväntas de ge en högre värdeutveckling. Upp- och nedgångar på aktiemarknaden brukar jämnas ut över längre tidsperioder och aktier har över tiden ökat mer i värde än räntor. Det kan därför vara lämpligt att i ett långsiktigt pensionssparande ta högre risk för att få ta del av den högre förväntade värdeutvecklingen.
5.) Tänk på att sprida risken och placeringarna i ditt totala sparande. Om du t.ex. tar en högre risk med din premiepension för att kunna uppnå en högre förväntad avkastning kan du välja att ha ditt privata pensionssparande i en placering med lägre risk.
6.) Spara i pensions- eller kapitalförsäkring. Spara upp till 1000 kronor/månad i en pensionsförsäkring hos ett försäkringsbolag eller i individuellt pensionssparande (IPS) hos en bank. Då får du göra skatteavdrag för det under spartiden, men betalar skatt den dagen pengarna betalas ut. Du får inte ta ut pengarna före 55 års ålder – bra för den som inte har så mycket disciplin…
Spara det överstigande t.ex. i en kapitalförsäkring med placering i fonder. Du får ta ut pengarna skattefritt redan efter ett år, men självklart ska du se det på lång sikt och tänka på pensionsdagarna.
7.) Fondavgiften är en viktig faktor som avgör hur stor pension du får. Genom att välja fonder med låga avgifter kan du höja din pension. Det är inte bevisat att fonder med höga avgifter ger högre avkastning än fonder med låga avgifter. Välj alltid fonder med lägst avgift i de kategorier som passar dig. Avkastningen på fonder är svår att förutse, men avgifterna är kända i förväg.
8.) Ta kontroll över utgifterna, såväl stora som små. Det är inte så enkelt att öka inkomsten, det är på utgiftssidan det går att påverka. Minska småutgifterna – 40 kronor om dagen blir 1 200 kronor på en månad och 14 400 kronor på ett år.
9.) Spara i fonder. Om du tycker att det är svårt att välja ”rätt” fond och inte orkar bevaka dem: välj 2-3 stycken blandfonder som placerar i både aktier och obligationer. Förvänta dig inte raketfart på pengarna, var nöjd med en avkastning kring 7-12 % per år i genomsnitt. I blandfonder ska du å andra sidan slippa de mest dramatiska nergångarna. Slappna av.
10.) Var uthållig. Fortsätt spara i ur och skur. Trägen vinner.
11.) Se ditt sparande som något positivt, det är inte en uppoffring. Genom sparandet jämnar du ut inkomstskillnaden mellan dagens lön och morgondagens pension. Det blir gott med fredagsmys även som gammal och det kan du tacka dig själv för!
12.) Kollektivavtal. Kontrollera att du arbetar på en arbetsplats där det finns kollektivavtal, på så vis vet du att du har en tjänstepension. 13.) Se över risken. Tänk på att när du närmar dig din pensionering att du bör se över risken för ditt sparande.
14.) Prata med Lärarförsäkringars rådgivare, vi hjälper dig. Boka individuell rådgivning med en av Lärarförsäkringars certifierade rådgivare och skaffa dig en samlad bild av din pension. Du får en individuell pensions- och försäkringssammanställning samt personliga råd. Vi ser över ditt behov av att spara till pensionen, ditt sparande i övrigt samt går igenom ditt efterlevandeskydd och dina sjukförsäkringsförmåner. Du får personliga råd om vad du behöver göra.
Vår rådgivning är, för dig om är medlem i Lärarförbundet eller Lärarnas Riksförbund, en del av din medlemsservice. Rådgivningen genomförs per telefon och tar ungefär 45 minuter. För att boka tid för rådgivning så behöver du bara fylla i vårt bokningsformulär där du anger en tid och ett datum när det passar dig. Klicka här för att gå till bokningsformuläret.