Close

Gammalt inlägg - kan innehålla inaktuell information

Komplettering till Konsumenternas Försäkringsbyrås barnförsäkringstips

Christina Meder, jurist hos Konsumenternas Försäkringsbyrå, intervjuades om barnförsäkringar i annonsbilagan till Metro Stockholm den 23 oktober (informationen finns också tillgänglig på Konsumenternas Försäkringsbyrås sida), och då hon naturligt utrymmesbegränsas så kan det vara värt att komplettera hennes tips en smula, och sedan även koppla dem till vår verksamhet (formateringen som i Metro):

✓... fler barn får bestående handikapp av sjukdom än olycksfall. Se till att barnförsäkringen därför kan ge ersättning både vid sjukdom och olycksfall.

Handikapp kan i det här fallet handla om exempelvis en diabetesdiagnos eller tappad rörlighet efter ett benbrott, och den ersättningen kallas vanligtvis för invaliditetsersättning. Utöver att se till att barnförsäkringen ger ersättning vid både sjukdom och olycksfall så bör man även se till att försäkringen ersätter såväl medicinsk invaliditet (alltså begränsat vardagsliv [senare förtydligande här]) som ekonomisk invaliditet (alltså begränsade möjligheter att förvärvsarbeta).

Vår barnförsäkring ersätter såväl medicinsk som ekonomisk invaliditet, och ur vår försäkring kan dessutom båda invaliditetsdelarna utbetalas för skada. Det är här också viktigt att tänka på att vår Barnförsäkring Stor betalar ut 2,5 gånger så mycket som vår Barnförsäkring Bas även för lägre invaliditetsgrader.

✓... barnförsäkringen i regel undantar medfödda sjukdomar. Det finns även andra sjukdomar som inte omfattas, till exempel psykiska sjukdomar.

Gällande vår barnförsäkring så gäller den per definition för samtliga hushållets barn (alltså även exempelvis bonusbarn), och den tecknas utan hälsoprövning, så alla barn godkänns in i försäkringen. Det är alltså ingen risk att exempelvis nekas barnförsäkringen för att man föds hörselskadad, vilket Metro nyligen rapporterat om skett hos annat bolag. Det är dock viktigt att teckna till vår Gravidförsäkring Stor när man väntar tillskott, då det annars är en karensperiod om sex månader, där barnförsäkringen inte ger ersättning för invaliditet från sjukdom.

Även utöver att man slipper karensperioden så är Gravidförsäkring Stor en mycket prisvärd försäkring; den kostar 1050 kronor som engångsbelopp, och man får i den bland annat ersättning för foglossning (1000 kronor), akut kejsarsnitt (1000 kronor) och varje natt på BB (200 kronor per natt), så den är definitivt att rekommendera.

✓... skolförsäkringen (även förskola) gäller under skoltid. Den gäller oftast inte på fritid och den omfattar enbart olycksfall.

Vår samarbetspartner Folksam har sammanställt en lista över vilka 55 kommuner som endast försäkrar barnen under skoltid, och där finns även exempelvis information om kommunernas invaliditetsnivåer. Det är i det fallet också viktigt att ha i åtanke att man alltid får ut full invaliditetsersättning från samtliga försäkringar (detsamma gäller alltså även exempelvis olycksfallsförsäkringar för vuxna). Det är alltså ett plus ifall barnförsäkringen gäller dygnet runt istället för att bara gälla på fritiden, och vår barnförsäkring gäller dygnet runt.

✓... teckna försäkring så tidigt som möjligt innan problem visar sig. Det går inte att teckna en försäkring i efterhand.

Här finns ytterligare ett plus med att vår barnförsäkring alltid gäller samtliga barn - har man en barnförsäkring sedan tidigare så omfattas alltså det nyfödda barnet direkt från födseln utan att man ens behöver kontakta oss med personnummer eller liknande (inträffar en skada så kontrollerar vi helt enkelt att barnet hör till hushållet). Det bör här återigen påpekas att man bör ha Gravidförsäkring Stor tecknad under graviditeten, så att barnförsäkringen gäller fullt ut direkt från födseln.

Ifall man väntar första barnet, och alltså inte har barnförsäkring hos oss sedan tidigare så kan vi även lägga upp en barnförsäkring från början av månaden med beräknat födelsedatum, så behöver man sedan bara kontakta oss ifall barnet blir tidigare fött än så.

✓... barnförsäkringen gäller för ett år i taget. Försäkringsbolaget kan därefter ändra både villkor och pris.

Våra försäkringar är alltid gruppförsäkringar, och genomförs förändringar så gäller de generellt från varje kalenderårsskifte oavsett när under året du tecknat din försäkring. Våra försäkringar har vidare inget årsförfallodatum, så du kan alltid avsluta dem till slutet av innevarande månad.

✓... aldrig säga upp en försäkring förrän du tecknat en ny. Se till att försäkringarna överlappar varandra vid byte.

Det är här viktigt att även se till att eventuella karensperioder räknas med i överlappningen - ifall någon del av försäkringen inte gäller under exempelvis de sex första månaderna så bör man ha dubbla försäkringar under den perioden för att sitta säkert. Har man ett pågående sjukärende så är det vidare generellt inte att rekommendera att byta försäkringsbolag.

Vad som ytterligare kan vara värt att tänka på är att kontrollera ifall barnförsäkringen automatiskt övergår till någon vuxenförsäkring när barnet sedan nått försäkringens slutålder, och i så fall vilka eventuella hälsokrav som ställs. Vår försäkring övergår inte i någon sådan fortsättningsförsäkring, och vuxna kan heller inte försäkra sig hos oss såvida inte de eller deras sambo/motsvarande är medlem i Lärarförbundet eller Lärarnas Riksförbund.

All information om barnförsäkringen - såväl presentation av försäkringen som de fullständiga villkoren - finns tillgänglig på vår hemsida, men kontakta gärna oss på 0771-21 09 09 eller info@lararforsakringar.se, så hjälper vi dig med dina frågor och även med att exempelvis teckna upp försäkringen direkt eller uppgradera befintlig försäkring ifall du så önskar.