Close

Gammalt inlägg - kan innehålla inaktuell information

Ditt okända försäkringsskydd

okanda_forsakringar

När många hör ordet försäkring så tänker man sig en privat försäkring som exempelvis en hemförsäkring eller en reseförsäkring som tecknas via ett försäkringsbolag och som gäller så länge man betalar en månatlig premie. Men förutom de privata försäkringarna finns en hel del andra alternativ, arbetar du till exempel på en arbetsplats med kollektivavtal så omfattas du av flera försäkringar genom din arbetsgivare. Vilket bolag som ansvarar för vilken försäkring beror på vilket avtalsområde du är anställd inom. I texten nedan har vi sammanställt några av dessa försäkringar.

Om du blir sjukskriven Om du blir sjuk betalar din arbetsgivare ersättning, så kallad sjuklön, för lön och förmåner som du som anställd gått miste om till följd av nedsättningen i arbetsförmågan, utan inkomsttak under de första 14 dagarna. Efter 14 dagar, när sjuklönen från arbetsgivaren upphör, kan Försäkringskassan besluta om sjukpenning. Sjukpenning ligger på 80 procent (den så kallade normalnivån) eller 75 procent (fortsättningsnivån, kan sökas efter 364 dagar) av den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI) som normalt baseras på din aktuella inkomst. Ersättningen ges på årsinkomster upp till 7,5 prisbasbelopp vilket 2014 innebär 330 000 kr.

Förutom de 75 eller 80 procenten från Försäkringskassan så får du mellan dag 15 och 90 ersättning från din arbetsgivare på ungefär 10 procent. När så dag 91 anländer så upphör ersättningen från arbetsgivaren och ersätts av något som heter Avtalsgruppförsäkringsjukförsäkring, eller AGS-KL, och som gäller för dig som är anställd i kommun, landsting/region eller Svenska kyrkan. Får du inte ersättning från din arbetsgivare mellan dag 15 och 91 så börjar AGS-KL betala ut ersättning redan från dag 15. Ersättningen från AGS-KL betalas sedan ut till dag 360. Även du som har en statlig eller privat arbetsgivare med kollektivavtal, kan utöver sjuklön enligt lag, ha rätt till ytterligare ersättningar under din sjukfrånvaro. Många kollektivavtal ger de anställda en sjuklön som är högre än de 80 procent av lönen som lagstiftningen anger.

Livförsäkring för anställda i kommun och landsting Tjänstegrupplivförsäkring för arbetstagare i kommun och landsting, eller TGL-KL, är en livförsäkring som din arbetsgivare tecknat åt dig. Försäkringen betalar ut ersättning till dina efterlevande om du avlider före 67 års ålder medan du fortfarande är kommun- eller landstingsanställd. Försäkringen betalas ut med ett skattefritt engångsbelopp förmånstagare enligt ett generellt förmånstagarförordnande. Hur mycket pengar det blir beror på i vilken omfattning du har arbetat, hur gammal du är vid dödsfallet och vilka dina efterlevande är.

Tjänstegrupplivförsäkringen betalas vid den försäkrades dödsfall ut till make/maka (registrerad partner jämställs med make/maka), sambo tillsammans med barn om sådana finns (med barn menas den avlidnas arvsberättigade barn i första led) samt till arvsberättigade barn i första led. För att vara säker på att pengarna går till den person du önskar så kan du fylla i ett särskilt förmånstagarförordnande där du har möjlighet att själv välja vilka som ska vara förmånstagare. TGL-KL innehåller grundbelopp, barnbelopp (betalas ut till barn som ännu inte fyllt 20 år) och begravningshjälp, samt en makeförsäkring. Det sistnämnda innebär att om den försäkrades make/maka avlider utan en egen livförsäkring, så kan den försäkrades TGL-KL gälla i vissa fall. På KPA:s hemsida finns en översikt över ersättningar från tjänstegrupplivförsäkringen. Är du privat eller statligt anställd hos en arbetsgivare med kollektivavtal så omfattas du av TGL eller TGL-S, alltså även i det fallet en tjänstegrupplivförsäkring. Men det skiljer sig mellan avtalen vem som får pengarna. Därför kan det vara bra att undersöka, alternativt fylla i ett förmånstagarförordnande, för att på så sätt bestämma vem som ska stå som förmånstagare och därmed få livförsäkringspengarna om den försäkrade avlider.

Om du skadar dig på arbetet Trygghetsförsäkring vid arbetsskada, eller TFA-KL, är en försäkring för kommunalt anställda som omfattar tre olika kategorier av arbetsskador. Försäkringen gäller vid arbetsolycksfall, det vill säga ett olycksfall som inträffar under arbetstid, vid färdolycksfall, som inträffar på väg till eller ifrån arbetet och vid arbetssjukdom, som kan uppkomma eller försämras till följd av arbetet. Ersättningen är ett komplement till den du får från Försäkringskassan. Du kan bland annat få ersättning för inkomstförlust, kostnader, sveda och värk, bestående besvär, ärr och tandskador. Försäkringen heter TFA om du är privat anställd eller PSA om du är statligt anställd.

Premiebefrielseförsäkring  för anställda i kommun och landsting Vanligtvis betalar arbetsgivaren in premier till avtalspensionen, men inte när man exempelvis är föräldraledig eller långtidssjukskriven. När man arbetar på en arbetsplats med kollektivavtal omfattas man av Premiebefrielseförsäkring eller Avgiftsbefrielseförsäkring. Det man kan göra i det fall man är föräldraledig (med föräldrapenning) eller långtidssjukskriven, om en sådan försäkring är tecknad, är att kontakta det försäkringsbolag där arbetsgivaren har sin premiebefrielseförsäkring, så betalar de in premierna under perioden då arbetsgivaren inte gör det. Om du är privat eller statligt anställd så vänd dig till din arbetsgivare för mer information.

Kostnadsfria försäkringar hos Lärarförsäkringar Lärarförsäkringar erbjuder två kostnadsfria försäkringar till medlemmar i Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund. För aktiva medlemmar i förbunden så ingår en inkomstförsäkring som (medlemskap i A-kassan och ett av förbunden krävs för att den ska fungera) ger ersättning med upp till 80 procent av en medlems inkomst vid arbetslöshet.

Gravidförsäkring bas är en kostnadsfri försäkring som dock aktivt måste tecknas för att gälla. Gravidförsäkring bas ger exempelvis ersättning vid dödsfall, tandskador och medicinsk invaliditet vid olycksfall eller vid behov av krisbehandling.

Mer läsning Mintrygghet.se