Nyheter från bloggen
Alla inläggGammalt inlägg - kan innehålla inaktuell information
Tre faror i hemmet och hur du skyddar dig

Hem ljuva hem. Mitt hem är min borg. Borta bra men hemma bäst... Hemmet är en plats där man bör få känna sig trygg. Trots det inträffar då och då otrevliga saker som inbrott, bränder och vattenskador. Som tur är kan man dock göra en hel del för att minska riskerna.
Inbrott Enligt Brottsförebyggande Rådet, BRÅ, så ökade lägenhetsinbrotten marginellt under 2013. Sett till alla boendetyper så uppgav en procent av hushållen att de utsatts för bostadsinbrott under det senaste året. Ungefär hälften av dessa skedde i storstäder.
Hur skyddar man sig då? Enligt polisen så sker inbrott i trappuppgångar oftast genom lägenhetsdörren och det är därför viktigt att förstärka lås och karm i första hand. Överväg även att installera godkända lås och larm, och ta då gärna hjälp av auktoriserade återförsäljare och installatörer. Förvara också redskap och verktyg så att de inte kan användas som hjälp att ta sig in. Stegar bör vara fastlåsta om de förvaras utomhus.
Tänk även på hur du förvarar dina värdesaker. Undvik att förvara dem synligt från fönstren – tjuven letar efter kontanter, smycken, hemelektronik och andra saker som snabbt kan omsättas i kontanter. Märk din egendom (utrustning finns att låna hos Polisen). Inventera och fotografera dina saker, spara på kvitton, tillverkningsnummer och dokumentera gravyr på smycken. Detta hjälper polisen att spåra gods som anträffas.
Lås alltid ytterdörren, även när du är hemma. Tänk på hur du delar med dig genom exempelvis sociala medier eller telefonsvarare om var du befinner dig när du inte är hemma. Reser du bort en längre tid, avboka tidningsprenumerationer och lagra post. Ta hjälp av dina grannar, till exempel genom grannsamverkan. Gör så att bostaden ser bebodd ut, använd timer på lampor och radio så att det skapar en osäkerhet huruvida någon är hemma eller inte.
Brand Antalet dödsfall i bränder har minskat kontinuerligt de senaste åren och är nu nere på den lägsta nivån som skådats det senaste decenniet. Trots det inträffar varje år ett antal allvarliga bränder. Genom både tekniska lösningar och förebyggande arbete kan man dock minska brandrisken.
Först och främst bör alla ha både en brandvarnare och en brandsläckare. Stäng av elektriska apparater som torktumlare och diskmaskiner innan du går och lägger dig eller går hemifrån, då de kan fatta eld. Placera teven luftigt och undvik att placera dukar, levande ljus och annat ovanpå. En brand i en bortglömd kastrull kan lätt ta sig uppåt i en igenfettad spisfläkt och vidare i byggnadens fläktsystem. Tänk på att släcka levande ljus innan du lämnar rummet. Gå gärna en kontrollrunda innan läggdags eller innan du ska gå hemifrån. Bra är att den som tänt ett ljus också ansvarar för att det släcks. Tänk också på att cigarrettglöd lätt kan antända sängkläder, kläder och möbler.
Se till att trapphus samt vinds- och källargångar är fria från brännbart material och att dörrar till vind och källare är låsta för att förhindra att obehöriga tar sig in, för att på så sätt förebygga exempelvis anlagda bränder. Man får inte förvara brandfarlig vara, som lösningsmedel, bensin eller gasol, i källare, trapphus eller på vinden. Vattenskada Varje år får de svenska hushållen betala miljontals kronor för att sanera och renovera efter skador som vattenläckage orsakat. I många fall helt i onödan. Genom några enkla försiktighetsåtgärder kan bostaden säkras mot olyckor orsakade av exempelvis droppande vattenledningar, läckande kylskåp och otäta diskmaskiner.
Vattenskador uppstår oftast i kök eller i badrum. Det kan vara diskmaskiner eller golvbrunnar som läckt eller brister i yt- och tätskikt som orsakat skadan. För att förebygga vattenskador så är det bra att rensa golvbrunnen regelbundet. Kontrollera samtidigt att golvbrunnens klämring sitter fast invändigt och att golvmattan ansluter väl till brunnen. Inspektera våtutrymmena regelbundet för att upptäcka eventuella otäta fogar, skarvar, rörgenomföringar och skruvhål. Kontrollera att kopplingar på kall- och varmvattenledningar är hela och täta. Kontrollera att installationer och kopplingar på disk- och tvättmaskiner är hela och täta samt att kyl, frys och diskmaskin förses med ett underlägg i form av läckageskydd, så kallade droppskyddsbrickor. Byt gamla vattenslangar till disk- och tvättmaskiner och se till att vattnet sjunker undan som det ska i handfat och diskhoar så att det inte börjar bli stopp.
Försäkringsskydd Du som bor i en hyreslägenhet, bostadsrättslägenhet eller i hus behöver lite olika försäkringar. Bor du i hyresrätt så är det värden som försäkrar själva byggnaden och du behöver därför en hemförsäkring. Lärarförsäkringars Hemförsäkring Stor täcker många olika saker och innehåller såväl drulleförsäkring, allrisk, som ett utökat reseskydd. Som bostadsrättsägare behöver du inte bara ett skydd för dig själv och dina saker, utan även för lägenhetens fasta inredning, till exempel ditt golv, din köksbänk eller inglasade balkong, ett bostadsrättstillägg – Borätt Stor. Bor du i hus så behöver du istället en villaförsäkring som gäller för själva huset och tomten. Villaförsäkringen ersätter till exempel trasiga installationer, värmepumpar och oljepannor.
Källor Brå, Polisen, Hemochhyra.se, Konsumenternas, Dinbyggare.se, Omboende.se, Trygg Hansa, Dinsäkerhet.se