Close

Gammalt inlägg - kan innehålla inaktuell information

Pensionslektion del 3: privat pension

pensionspyramid

Pension är enligt många ett knepigt ämne, men för att enkelt beskriva de olika delarna vill jag ge en övergripande bild om de olika pensionsblocken som de flesta ändå omfattas av. Idag har turen kommit till privat pensionssparande.

Nu befinner vi oss i toppen av pensionspyramiden, där vi finner den privata pensionen som du själv sparar aktivt till. De andra två delarna i pyramiden, allmän pension och tjänstepension, ger ca 60-65 procent av din slutlön. Detta är en ordentlig inkomstsänkning och för många mycket kännbart. Testa en månad att se hur det skulle vara att leva på ca 60 procent av lönen. Vilka förändringar skulle du tvingas genomföra omedelbart? I ett första skede kanske du måste skära ner på utgifterna. För att rädda situationen kan du spara till en egen privat pension, detta kan ge dig en liten guldkant i livet som pensionär.

Nyblivna föräldrar som uppbär föräldrapenning under en kortare period brukar tycka att det är lite tufft ekonomiskt då ledigheten sträcker sig upp till 18 månader, detta är dock inte en permanent period vilken pensionen är.

Avdragsrätten för privat pensionssparande har kraftigt minskat i år, från 12 000 kronor till 1 800 kronor (150 kronor per månad). Detta sparande blir i fortsättningen ofördelaktigt (om du sparar mer än 1 800 kr i år) eftersom du sätter in skattade pengar som du sedan måste betala skatt på ytterligare en gång då du tar ut dem i framtiden. Från 2016 kommer dessutom, troligtvis, avdragsrätten att slopas helt.

Vilken sparform ska du välja? Våra professionella rådgivare här på Lärarförsäkringar kan hjälpa dig att komma igång med ett regelbundet sparande utifrån dina individuella behov. Detta är en tjänst som ingår i dina förmåner som medlem i Lärarförbundet eller Lärarnas Riksförbund. Tänk också på att sparande från ung ålder gör att du inte behöver spara ett så högt belopp varje månad. På lång sikt kommer du däremot att ha samlat ihop ett rejält kapital som kommer att resultera i en bra framtida "lön", det vill säga din pension. Det kanske kan kännas tråkigt att tänka på pension i unga år men det system som dagens pensionärer omfattas av kan ha delar som garanterar en viss nivå – det har inte du som är ung idag!

Det är aldrig för sent att börja spara, om pensionsprognosen ser tunn ut så är det kanske en bra idé att spara intensivt den tid du är kvar i yrkeslivet. Du kanske också ska överväga att arbeta så länge som möjligt, 67 år, för att kunna spara parallellt som du arbetar samt att du fortsätter att öka din allmänna pension och tjänstepension från arbetsgivaren.

Boka tid så hjälper vi dig Du bokar enkelt tid för att få hjälp med sparande och pension hos våra rådgivare. Du kan boka tid direkt här. Glöm inte att våra rådgivare är neutrala, de arbetar inte utifrån någon provisionsvinst utan deras uppdrag är att se till så att du får så hög pension som möjligt i framtiden.