Nyheter från bloggen
Alla inläggGammalt inlägg - kan innehålla inaktuell information
13 frågor och svar om försäkring på resan

Vår kundtjänst får inför sommaren många frågor om just reseförsäkringsdelen av hemförsäkringen. Därför passade vi på att fråga vår erfarna kundtjänstmedarbetare Sofie om vad ni som är kunder ofta undrar om.
1. Måste man kontakta någon instans innan man söker vård? Du ska ha ett medgivande från Folksam Jour innan du själv beställer hjälp såvida inte omständigheterna hindrar dig från att omedelbart kontakta Folksam Jour. Behandlingar och operationer ska i förväg godkännas och Folksams anvisningar ska följas vid valet av vårdinrättning.
2. Vilka sjukhus eller läkarmottagningar ska man söka sig till? Om det är möjligt så ska man kontakta Folksam Jour Utland, SOS International eller Falck Global Assistance för besked om rekommenderade vårdinrättningar. Kontaktuppgifter finner du här.3. Hur gör man med betalningen? Om den försäkrade inte kan betala själv, om behandlingen är särskilt kostsam eller om den försäkrade är allvarligt skadad så kontaktas Falck TravelCare eller SOS International, antingen av sjukhuset eller om möjligt av den försäkrade. Därför är det bra att ha med sig ett resebevis. Ett resebevis kan du se och skriva ut här.
4. Om man skulle bli akut sjuk och behöva opereras, hur gör man då? Försäkringen betalar nödvändiga och skäliga kostnader för läkarvård, behandling som läkaren föreskriver, sjukhusvård, akuta hjälpmedel och lokala resor för vård och behandling. Behandlingar och operationer ska i förväg godkännas.
5. Hur fungerar det med transporter om man akut måste flygas hem? Kan du på grund av sjukdom eller olycksfall inte återvända till hemorten i Sverige på det sätt som planerats, betalar försäkringen nödvändiga och skäliga merkostnader för hemresa. Färdsättet ska vara föreskrivet av SOS International, Falck Global Assistance eller försäkringsgivaren, i dagsläget Folksam. Kontaktuppgifter finner du här. Merkostnader för försäkrade medresenärers hemresa ersätts också.
6. Hur fungerar det om platsen jag besöker drabbas av en katastrof, måste jag betala själv då? Om du befinner dig i ett akut krisområde när katastrofen inträffar kan vi ersätta nödvändiga och skäliga merkostnader för att ta dig till en säkrare plats. Vi betalar högst 10 000 kronor per försäkrad. Som akut krisområde räknas en plats där det inträffat en naturkatastrof, terrorhandling eller smittspridning och Sveriges utrikesdepartement (UD) som en följd av krisen avråder från resor till området eller svenska staten väljer att sätta in krisberedskap för att evakuera från utlandet.
7. Vad händer om jag behöver gå till tandläkaren utomlands? Vid akuta tandbesvär betalar vi nödvändig provisorisk behandling på platsen med högst 3 000 kronor. Om en tand skadas i samband med ett olycksfall ersätter vi dessutom kostnad i Sverige för fortsatt behandling inom tre år.
8. Ska man ha med sig intyg/försäkringsbesked till sjukhus? Det är alltid bra att ha med sig ett försäkringsintyg när man reser utomlands. Försäkringen gäller visserligen ändå, vilket kan styrkas genom samtal till Folksam eller SOS International, men det kan vara bra att ha något att visa upp.
9. Behöver jag teckna extraförsäkringen som flygbolaget eller resebyrån erbjuder? Generellt sett behöver du inte teckna extra reseförsäkringar då din hemförsäkring redan innefattar ett bra reseskydd, särskilt om du har Hemförsäkring stor som har ett utökat reseskydd inbakat i sig. Ibland så innehåller dock de utökade försäkringarna saker som inte hemförsäkringen innehåller, så som alltid är tipset att jämföra med det du redan har. Lärarförsäkringars kundtjänst kan hjälpa dig med det om du vill.
10. Jag ska dyka, gäller försäkringen för det och andra riskfyllda sporter? Ja, försäkringen gäller även vid utövande av riskfyllda sporter som till exempel dykning eller skidåkning.
11. Jag har betalat resan med mitt bankkort, behöver jag ens en hemförsäkring då? Kortförsäkringen gäller oftast som avbeställningsskydd om du eller någon i din närhet råkar ut för något innan resan inleds. Ibland finns även en enklare olycksfallsförsäkring inbakad. Kortförsäkringen ger dock oftast inte ersättning för exempelvis hemtransport med ambulansflyg om man skulle råka riktigt illa ut. Observera att det skiljer sig åt mellan olika typer av kort. Bankernas betalkort brukar ha en lite enklare försäkring medan kreditkortförsäkringar ofta innehåller mer. Hör med utgivaren av ditt kort för fullständig information.
12. Jag har med mig min nyinköpta kamera eller Ipad, vad händer om den skadas under resan? Har du Hemförsäkring mellan eller Hemförsäkring stor så ingår en allrisk-försäkring som även följer med dig under resans 45 första dagar. Det innebär att om du skadar din nya pryl genom en olyckshändelse eller genom oaktsamhet så kan du få ersättning. Har du Hemförsäkring stor görs heller inget åldersavdrag för hemelektronik (ej omfattande t.ex. smart phones) de första fyra åren, så även om din Ipad eller dator är tre år gammal och du skadar den, så får du den fullt ersatt, avräknat självrisken på 750 kr.13. Jag lider av en kronisk sjukdom. Täcker försäkringen den? Försäkringen ersätter inte kostnader som beror på att vårdbehov förelåg redan då resan startade. Vi ersätter inte heller kostnader som beror på försämring av ditt hälsotillstånd för samma eller liknande symtom som du sökt läkare för de senaste tre månaderna innan avresan, eller vid sjukdom där vårdbehov kunnat förutses innan resan påbörjats.