Nyheter från bloggen
Alla inläggGammalt inlägg - kan innehålla inaktuell information
Få en helhetsbild av din framtida pension

På pensionsportalen Minpension.se kan alla som har tjänat in till pension i Sverige logga in och se hela sin pension och göra pensionsprognoser. Portalen är ett samarbete mellan staten och de svenska pensionsbolagen och där får du en helhetsbild över dina olika pensioner.
Vår pensionsplanerare Kristin Sandberg tipsar om hur du som vill börja planera uttag av din pension, eller för dig som vill få en uppfattning om ungefär hur mycket pension det kommer att handla om, kan använda Minpension.se som ett verktyg för det. På Minpension.se loggar du in med e-legitimation eller med en personlig kod som du får från Pensionsmyndigheten.
1) Börja med att förbereda dig. När man går i pension betalas ofta pengarna ut från flera olika håll. Det är inte ovanligt att få utbetalningar från fyra, fem olika pensionsförvaltare om man bytt arbetsgivare några gånger i livet. Börja med att göra en prognos på Minpension.se. Fundera på när du vill gå i pension. På Minpension.se gör du sedan egna prognoser dels från standardålder eller genom att fylla i när du vill ta ut dina pensionspengar. Du behöver inte starta alla utbetalningar samtidigt. Den kortaste möjliga utbetalningstiden för en pension är fem år. Skriv gärna ut de beräkningar som du tycker passar dig så att du senare kommer ihåg hur du gjorde.
2) Hur blir det efter skatt? Räkna ut dina "värden" med hjälp av Skatteverkets skatteuträkning för att se hur mycket pengar du får över när skatten är avdragen.
3) Gör sedan en grovbudget med hjälp av Konsumentverkets budgetkalkyl. På så sätt kan du räkna ut din totala hushållsbudget och se hur olika förändringar skulle kunna påverka din ekonomi.
4) Är du nöjd med dina beräkningar hittills? I så fall är det dags att ansöka om pension. På Minpension.se kan du läsa hur du gör under rubrikerna allmän pension, tjänstepension och privat pension.
5) Kom ihåg att informera din arbetsgivare och ditt fackförbund om att du tänker gå i pension. Ofta finns det fördelaktiga medlemskapsformer även när man gått i pension.
6) Ta ställning till om du ska ha kvar ditt återbetalningsskydd i dina tjänstepensioner och privata pensioner.
7) Tänk på att du inte kan förändra antal utbetalningsår av tjänstepension och privat pensionsförsäkring om utbetalningen redan påbörjats .När du närmar dig 65 år får du förfrågningar från dina privata och tjänstepensionsbolag och då vill de ha ett besked före 65 år hur du tänker ta ut dessa två pensionsdelar. Svarar du inte på dessa förfrågningar kommer utbetalningen med automatik vid 65 år och i de flesta fall utbetalas då tjänstepensionen livsvarigt och har då utbetalningen påbörjats vid 65 år kan du inte komma tillbaka till bolaget och begära kortare utbetalningstid(kortaste utbetalningstiden är 5 år och du kan också välja 10,15 20 eller livsvarig utbetalning).
8) Se över dina val av premiepension så att du väljer fonder utifrån din riskbenägenhet och att avgifterna på dessa fonder är låga. Detta gäller även placeringarna du har gjort på din tjänstepension eller din privata pensionsförsäkring.
9) Har du en låg pensioner ansök om bostadstillägg hos pensionsmyndigheten.
Hjälp med att planera pensionen Som en medlemsförmån erbjuder Lärarförsäkringar pensionsplanering. Pensionsplanering är för dig som närmar dig pensionen och vill ha hjälp med praktiska frågor som hur pensionen kan tas ut eller hur den påverkas om du går i förtid, arbetar deltid eller ytterligare ett par år. Klicka här för att boka direkt på vår hemsida.